Slovensk åkare får böta 775 000 för manipulerad färdskrivare

När danska Tungvognscenter Öst rutinmässigt kontrollerade ett slovenskt lastbilsekipage vid Karlslunde den 7 december, fattade man ganska snabbt misstankar om att allt inte stod riktigt rätt till. Färdskrivaren hade endast registrerat körning för en kortare sträcka från motorvägen och in på den rastplats där kontrollen företogs.

Att chauffören inte hade rent mjöl i påsen, förstod poliserna när han satte sig till motvärn och ville förhindra polisen att utföra kontrollen. Förarens fysiska försök att mota bort polisen slutade med att han fick anhållas.

Förarens uppträdande gjorde att polisens misstankar om fusk stärktes. Man tillkallade därför en hundpatrull för att söka av området runt lastbilsekipaget.

Polishundens känsliga nos hittade snart en fjärrkontroll som polisen kunde konstatera hörde till en manipulationsutrustning i lastbilen, som gjorde att föraren kunde koppla in och ur färdskrivaren.


När polisen gjorde en
grundligare kontroll av lastbilen hittades även resten av manipulationsutrustningen, som man genast beslagtog. Utrustningen kommer polisen att använda i internt utbildningssyfte.
– Dessa nya sätt att fuska på visar att vi måste utveckla vår egen kompetens så att vi kan ta fast förbrytarna som hittar på allt mer komplicerade sätt att fuska på, säger kommissarie Henrik Fobian vid Tungvognscenter Öst.

Chauffören kommer att förlora rätten att köra lastbil i Danmark. Och på typiskt danskt vis, sätter rättssystemet ner fötterna genom att utfärda rejäla böter. Åkaren och chauffören ska betala totalt 535 000 danska kronor i böter. Beloppet motsvarar närmare 775 000 svenska kronor.

Den danska staten har beslagtagit dragbilen tills böterna är betalda.

Foto: Göran Rosengren, arkivbild

Om artikeln

Publicerad: 2018-12-27 11:45
Kategori: Nyheter
Taggar: Danmark Polis Trafiksäkerhet Transportfusket Tungvognscenter Öst