Truckförare tappade stål – företaget får böta 1,2 miljoner

Medan det svenska byggmaterialföretaget Byggmax bestrider ersättningskrav från en svensk åkare, vars förare skadades allvarligt i en arbetsplatsolycka då företagets truckförare tappade last på honom, tas det i med hårdhandskarna i England när en truckförare tappade stål på en anställd.

Arbetsplatsolyckan som Proffs skrivit om, som skedde på Byggmax i Falköping då Mina’s åkeris förare skadade benet och foten allvarligt, har stora likheter med en arbetsplatsolycka i Storbritannien.

Det finns dock en stor skillnad. Det brittiska företaget erkänner nämligen att de brutit mot gällande regelverk.

En anställd hos Lemon Groundwork Solutions i Wickford, Essex i Storbritannien, träffas av en stålbunt som faller av truckens gafflar under förflyttning. Han får flera benbrott i benet.


Health and Safety Executive
, HSE, gjorde en undersökning som visade att företaget saknade en säkerhetsplan för att undvika den här sortens olyckor.

HSE riktar kritik mot att arbetsstationerna på området inte är separerade från övrig trafik, tillbehör saknades för att minska risken för att lasten glider av gafflarna och truckförarna saknade lastspecifik utbildning för de olika uppgifterna.

Lemon Groundwork Solutions erkände sig skyldiga till att ha brutit mot gällande arbetsmiljölagar och betalade nära nog 69 000 svenska kronor för det.

Nu har Chelmsford Magistrate’s Court utdömt böter till stålföretaget om 100 000 pund, alltså över 1,2 miljoner svenska kronor.

Efter domen uttalar sig HSE-inspektören Nikki Hughes till Commercial Motors.
– Hantering och förflyttning av gods är en välkänd risk som företaget misslyckades med att identifiera och därmed förhindra trots att den typen av arbete frekvent pågår under arbetsdagen.

Foto: Google Maps

Om artikeln

Publicerad: 2018-11-30 13:52
Kategori: Nyheter
Taggar: Arbetsplatsolycka Rättsfall Truckförare