Svensk åkare får böta 470 000 för manipulerad färdskrivare

Tungvognscenter Öst i Danmark stoppade en svenskregistrerad lastbil för kontroll. Kör- och vilotiderna visade sig vara helt i ordning. Lite väl mycket ”ordning” tyckte polisen, som påbörjade en djupare kontroll av ekipaget – vilken skulle visa sig behövas.

Det var den 10 oktober som danska ”tunggruppen”, Tungvognscenter Öst, stoppade den svenskregistrerade lastbilen. Bakom ratten satt en polsk förare.

Vid den inledande kontrollen såg allt ut att vara i sin ordning. Alla dokument verkade stämma och på kör- och vilotiderna hade man inget att anmärka på.

Likväl fick poliserna en känsla av att något inte stämde och man började därför undersöka fordonet lite mer ingående.

Polisernas känsla visade sig snart stämma. Man hittade en manipulationsutrustning kopplad till fordonets färdskrivare.


Enligt ett pressmeddelande
från Tungvognscenter, beskrivs manipulationsutrustningen som ”ytterst avancerad”. Den som konstruerat utrustningen känner uppenbarligen till polisens metoder för att avslöja den sortens fusk och har ”ansträngt sig” för att dölja alla spår, skriver man vidare.

Polisen lät sig inte luras och därmed kan den svenske åkaren och den polske föraren nu se fram emot rejäla böter. Totalt kräver den danska staten nu de båda på 324 000 danska kronor, vilket motsvarar cirka 470 000 svenska.

Det är inte känt hur åkeriet ställer sig till kravet – om han accepterar böterna eller om ärendet ska drivas i dansk domstol.

Om artikeln

Publicerad: 2018-11-09 08:25
Kategori: Nyheter
Taggar: Danmark Färdskrivare Manipulation Politi Rättsfall Tungvognscenter Öst