Det danska rättsväsendet visar åter prov på hårda nypor.

Förarkortsfusk resulterade i snabb utvisning av polack

Vid danska Tungvognscenter Syds tungkontroll den 19 september vid Padborg, avslöjades en polsk chaufför som använt sig av totalt tre förarkort. Utvisning, 144 000 danska kronor i böter samt inreseförbud till Danmark i sex år, blev straffet.

– Vid kontrollen upptäckte polisen att förarens förarkort endast hade suttit i färdskrivaren i några minuter, utan att lastbilen hade körts. Det stämde inte eftersom han strax innan hade kört in på kontrollplatsen, berättar specialåklagare Pernille Moesborg.

– Omedelbart innan var det en annan persons förarkort som hade suttit i skrivaren, men där fanns inga andra personer vid lastbilen, förklarar hon vidare.

När polisen gick igenom lastbilshytten hittade man två förarkort utöver förarens eget.

Dagen efter, den 20 september, fick föraren inställa sig till ett så kallat ”grundlovsforhør” (förhör med den misstänkte inför domstol) i rätten i Kolding, misstänkt för att ha kört på annans förarkort.

Under förhöret erkände chauffören att han använt de andra förarkorten vid samtliga 22 tillfällen som polisens misstankar gällde.
– Han erkände också att han hade gjort det för att försöka dölja de överträdelser av kör- och vilotiderna som han gjort.

Ärendet kunde därför snabbt avhandlas av det danska rättsväsendet.

Chauffören dömes till 60 dagars villkorligt fängelse, böter på 144 000 danska kronor (närmare 210 000 svenska), förbud att köra tunga fordon i Danmark i ett år samt sex års inreseförbud till Danmark.
– Domaren grundade domen på det faktum att det var fråga om särskilt allvarliga omständigheter.

I böterna ingår 20 000 kronor i en tilläggsbot för det att chauffören som bosatt i utlandet inte kan dömas till samhällstjänst.

Föraren accepterade domen och sitter nu i förvar i väntan på utvisning.

Om artikeln

Publicerad: 2018-09-24 19:27
Kategori: Nyheter
Taggar: Danmark Förarkort Rättsfall Transportfusk Tungvognscenter Syd