Foto: Privat, Benny Wahlgren

Transportstyrelsen: Skicka intygen digitalt

Benny Wahlgren har varit chaufför i mer trettio år och kör sedan över tretton år på Påarps Åkeri i Helsingborg. Han är kritisk till att hans jobb kan påverkas av det han ser som myndigheters slarv, något som hände nyligen när han skulle förnya sitt körkort.

Transportstyrelsen påminner om körkortsförnyelse ett år innan körkortet går ut och sedan ytterligare en gång till när det är sex månader kvar. Benny sätter igång processen med fyra månader kvar i tron att det är gott om tid. Han har fel.

När han vill boka tid för läkarintyget på sin vårdcentral i Påarp, blir det stopp.
– De säger att de inte gör sådant och hänvisar mig vidare, säger han.
Påarps vårdcentral bekräftar att de endast gör sådana undersökningar om det finns en bakomliggande sjukdomsbild hos personen. Annars får denne vända sig till andra läkare som har tjänsten i sitt utbud.

Daf

Benny tycker inte att han får tillräckligt med information om vart han ska vända sig, men genom att skriva sig i Bjuv, får han till sist sitt intyg som han, tillsammans med synundersökningen, skickar till Transportstyrelsen i ett kuvert. Allt som allt en kostnad på 800 kronor. Därefter inväntar han inbetalningsavin för körkortets tillverkning och släpper därmed tankarna på körkortet.

Sistlidna helg kommer kallduschen. Det slår honom att han inte fått någon inbetalningsavi.
– Jag ringer till Transportstyrelsen i måndags och får veta att de inte har fått mina intyg, säger Benny. Hur i hela fridens namn ska jag veta att de inte fått mitt brev?
Nu brinner det i knutarna eftersom måndagen den 13 augusti, går hans gamla körkort ut.

Transportstyrelsen säger till Benny att de inte kan göra något och uppmanar honom att göra om alltihop vilket skulle innebära ytterligare 800 kronor för ett läkarintyg och körkortet hinner gå ut under tiden. Räddningen blir att Bennys fru har tagit kopior på allt.
– Hon ringer Transportstyrelsen och frågar om hon kan skicka kopiorna och det är okej om intygen inte är äldre än två månader, men de är de nu, säger Benny.
När hans fru kontaktar läkaren i Bjuv i hopp om att han kan ändra datumet, upptäcks det att han skrivit årtalet 2019 istället för 2018.

VBG onspot

Det gör att läkaren faktiskt kan ändra datumet. Benny kontaktar optikern och får ny tid och de bjuder på syntestet. Trots att körkortet går ut på måndag, finns inget annat sätt att få intygen till Transportstyrelsen, än via posten, förklarar Benny som frågat efter andra möjligheter.
– Min fru filmar när jag lägger brevet på lådan för att vi ska bli trodda, säger han.

På vägen hem, ringer Benny till Transportstyrelsen för att säga att han har skickat brevet. Då säger kvinnan i luren något oväntat.
– Hon säger att de har mina papper, säger Benny. Jag säger att jag precis lagt dem på lådan och dagen innan hade de ju inte fått något av mig.
För att kontrollera hennes uppgifter, frågar han vilket årtal det står på läkarintyget och mycket riktigt står det 2019. Hon säger sedan att de ringt vårdcentralen för att få gjort en datumändring.

Inte minst med tanke på bristerna i landets postgång, tycker Benny att det är för många led i körkortsförnyelsen där det kan gå fel.
– Vi lever ju inte på 1800-talet. Det här, precis som allt annat, måste ju kunna gå att digitaliseras. Mitt jobb ska inte påverkas av exempelvis tafflig postgång, oreda på Transportstyrelsen eller något annat, sammanfattar Benny Wahlgren.

Yara

Transportstyrelsen säger att all nödvändig information finns på deras hemsida och i det material som skickas ut inför körkortsförnyelsen. De bemöter även Bennys frågor om digitalisering och en extra påminnelse.
– Många läkare, inte alla, kan sedan tid tillbaka, skicka digitala intyg direkt till oss, säger Transportstyrelsen. Men, kanske läkarna kan bli bättre på att upplysa om det.
Även den som ansöker, bör fråga efter digitalt intyg. Att skriftligen påminna ytterligare en gång, menar de inte är ekonomiskt försvarbart då det handlar om skattepengar. Istället hänvisar de till körkortsinnehavarens personliga ansvar att följa upp.

Om artikeln

Publicerad: 2018-08-08 15:57
Kategori: Nyheter
Taggar: Körkort Körkortsförnyelse Läkarintyg Syntest Transportstyrelsen Vårdcentral