Personen och fordonet på bilden har inget med artikeln att göra.Fotograf: Mikael Forslund, arkiv

Rekorddyrt att tanka

Dieselpriset snart över 16 kronor litern!

Bensin- och dieselpriserna steg under onsdagen till de högsta nivåerna någonsin i Sverige. De tidigare toppnoteringarna var från 2012. Dagens riktpriser är nu uppe i 15.96 kronor per liter för bensin och 15.86 kronor per liter för diesel. Priserna väntas passera 16 kronor inom kort.

Prisrekordet inträffar trots att oljepriset idag är klart lägre än 2012 – cirka 80 dollar per fat jämfört med 120 dollar per fat 2012. Skatterna är däremot högre.
– Detta visar hur den svenska skattepolitiken med årliga automatiska skattehöjningar slår mot företag och hushåll utanför Stockholm. Till detta kommer att regeringen har aviserat en kilometerskatt som ytterligare höjer kostnaderna för företag runt om i Sverige och infört en flygskatt, säger Ulf Perbo, näringspolitisk chef på Transportföretagen.

– Vidare kommer den ändrade fordonsskatten (det så kallade bonus-malussystemet) främst att ge bonusar till bilar i Stockholm medan malusen (extraskatter) belastar bilar som är vanliga på landsbygden, menar Ulf Perbo.

Transportföretagen förklarar att Sverige är ett av Europas mest transportberoende länder där företagen har långa avstånd till sina marknader och de flesta hushåll baserar sitt vardagsliv på bilen. Att då välja att ha de högsta transportskatterna är en riskfylld strategi om Sverige ska hålla ihop, skriver man i ett pressmeddelande.

Om artikeln

Publicerad: 2018-05-17 08:51
Kategori: Nyheter
Taggar: Bränslepriser Ekonomi Infrastruktur Transportföretagen