Fotograf: Finn Edlund

Pengar det lilla problemet för finskt otillåtet cabotage

När polisen konstaterar att ett finskt ekipage med frysvaror utför otillåtet cabotage, blir situationen till en början problematisk att hantera. Förskottet på sanktionsavgiften skulle visa sig vara det enklaste att lösa...

Den 27 mars stoppas ett finskt 25,25-ekipage vid trafikkontrollplats Gävle norr, E4. Det visar sig snart att det är ett otillåtet cabotage. Istället för att först avsluta den internationella transporten, har mer gods lastats på i Sverige.
– Lastar man på mer gods innan den internationella transporten är avslutad, blir det otillåtet cabotage, säger trafikpolis Finn Edlund.

Ekipaget är lastat med frysta matvaror från Finland till norra Sverige och det finns internationellt och nationellt gods på både lastbilen och släpet. Gods av den här typen kringgärdas av strikta bestämmelser för hur det får lastas av och på.
– Just detta gods får inte lastas om ute på vägen utan måste hanteras där det finns luftsluss och är kallt, berättar Edlund.

Ibland kan det upplevas som att polisen hellre släpper iväg ekipage lastade med matvaror eftersom de är mer besvärliga att hantera i situationer som dessa och det kan Edlund till viss del hålla med om.

Sanktionsavgiften betalas snabbt, men ekipaget får inte fortsätta innan transporten är laglig och för det krävs omlastning.
– Jag bedömer det som att han bör kunna avsluta den internationella transporten när omlastning skett. Annars får han tömma lastbilen och ta med sig den tillbaka till Finland med eller utan internationell, utgående last och någon annan får ta över släpet, säger Edlund.

Nu får de hjälpa den finska transportören att hitta en terminal där omlastning kan ske och initialt ser det mörkt ut då terminalerna de kontaktar, antingen är för små eller fullbelagda. Till slut lyckas ägaren hitta en lämplig terminal där omlastningen kan ske.
– Avsändaren är medveten om cabotageöverträdelsen och de har för avsikt att inte göra om detta, sammanfattar Finn Edlund.

 

Om artikeln

Publicerad: 2018-03-29 16:55
Kategori: Nyheter
Taggar: Cabotage Finland Gävle Otillåtet cabotage Trafikpolisen