Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.Fotograf: Göran Rosengren

Konfiskerade två lastbilar och satte tre förare i fängelse

I Danmark ligger rättsväsendet och trafikpolisen inte på latsidan. Konfiskerade lastbilar, fängelse, utvisningar och rejäla böter har nyligen delats ut till bulgarer och makedonier.

I fredags dömdes ett åkeriföretag från Makedonien av Vestre Landsret till 250 000 danska kronor (cirka 340 000 svenska) i böter och fick dessutom se två av sina lastbilar konfiskerade av den danska staten. Detta efter ett ”övertramp” åkeriet och dess chaufför gjorde redan i juni 2014.

Chauffören hade skrivit felaktiga uppgifter i den loggbok som han är skyldig att föra. Chauffören dömdes då till 40 dagars fängelse och blev även utvisad från Danmark i sex år.

Tre månader senare stoppades ett annat ekipage tillhörande samma åkeri. Även den chauffören hade fuskat med uppgifterna i loggboken och fick därför smaka på samma straff som sin kollega. Fängelse i 40 dagar och utvisning i sex år.
– Vid båda tillfällena kördes på ett så kallat CEMT-tillstånd. Reglerna är då sådana att man får köra tre transporter i EU för att därefter återvända till sitt hemland, förklarar specialåklagare Pernille Moesborg.

– Förfalskningarna i loggböckerna skulle vilseleda kontrollmyndigheterna att tro att bilarna hade återvänt till Makedonien, trots att de utfört godstransporter i Norden, tillägger hon.

Pernille förklarar att åkeriet dömdes för att vid åtta tillfällen ha kört utan tillstånd och för att ha medverkat till chaufförernas förfalskningar.
– Både i byretten (tingsrätten) och i landsretten (hovrätten) har man lagt vikt vid den systematiska karaktären av överträdelserna, att överträdelserna fortsatte efter att den första chauffören blev dömd. Och att åkeriet tidigare har fått flera böter för att ha kört utan tillstånd, förklarar Pernille Moesborg vidare.

De två lastbilarna är nu också konfiskerade. Tingsrätten har tidigare konfiskerat åkeriets CEMT-tillstånd, men detta upphävdes dock av landsrätten då man inte fann någon grund för det beslutet i dansk lag.

Vi hoppar framåt i tiden, men stannar kvar i Danmark hos Tungvognscenter Syd och hos Pernille Moesborg.

I går, den 1 maj, dömdes ett bulgariskt åkeri till böter på 50 000 danska kronor (cirka 68 000 svenska). Den makedonske chauffören dömdes till 40 dagars fängelse samt sex års utvisning för att ha förfalskat sitt förartillstånd.

Det var den 3 oktober 2016 som Tungvognscenter Syd stoppade ekipaget.
– Chaufförens förartillstånd såg underligt ut vilket fick polisen att undersöka dokumentet grundligare, förklarar Pernille Moesborg.

De bulgariska myndigheterna bekräftade också för polisen att de inte hade utfärdat något förartillstånd till den aktuella chauffören, vilket avgjorde det hela.

Pernille Moesborg berättar att böterna för att ha använt en förare utan förartillstånd ligger på 35 000 danska kronor (drygt 47 000 svenska).
– I det här fallet blev det utdömt ett skarpare straff eftersom föraren inte endast hade kört utan förartillstånd, han har dessutom visat upp ett falskt sådant.

Det bulgariska åkeriet nekade i rätten till anklagelserna och har begärt betänketid innan man meddelar hur man ställer sig till domen.

Om artikeln

Publicerad: 2017-05-02 11:44
Kategori: Nyheter
Taggar: Danmark fängelse Förfalskning Rättsfall Tungvognscenter Syd