Chaufför som greps för andra gången var drogad – igen

I maj 2016 körde en drogad, holländsk chaufför mot rött ljus i en korsning i Helsingborg. Med full kraft rammar han en personbil, vars förare skadas svårt. Lastbilschauffören grips men släpps snart på fri fot. Körkortet fick han dessutom behålla. Efteråt jagade polisen honom med ljus och lykta för att kunna hålla fortsatta förhör. Han greps igen, förhördes och släpptes på nytt.
Nu visar det sig att han även vid det senaste gripandet var drogad.

Den kvinnliga personbilisten som hade oturen att komma i vägen för den drogade chauffören bröt bland annat översta kotan i nacken, bäckenbenet, tolv revben och en arm. Hundra sidor sjukhusjournal, fruktansvärd smärta, lång rehabilitering och en frustration över våra rättsvårdande instansers misslyckande är exempel på det kvinnan har tvingats genomlida efter olyckan, rapporterade Helsingborgs Dagblad i höstas.

Förutom att lastbilschauffören var drogad, hade han dessutom systematiskt brutit mot kör- och vilotiderna. Före olyckan hade han till exempel kört i 16 timmar, därefter åkt färja för att sedan fortsätta norrut i Sverige. När han kom till Helsingborg, tog färden slut. Mot den lilla personbilen.

I mitten av januari i år, fick trafikpolisen i Helsingborg syn på chauffören och grep honom. Det kompletterande förhöret kunde hållas och den här gången såg man också till att ta hand om mannens körkort. Det togs även ett nytt drogtest på honom.

Efter det senaste förhöret försattes chauffören återigen på fri fot.

Åklagare Magnus Larsson i Helsingborg, hade jouren när den holländske föraren togs in i januari. Då sade han till Proffs att det kom att bli tingsrättens sak att få chauffören delgiven när och om det blir dags för rättegång.

Larsson förklarade även att mannen vid det senaste förhöret hade uppgivit adressuppgifter som tidigare inte varit kända och att ”personen kör regelbundet på Sverige”.  Det sistnämnda finns det ju all anledning att fundera över då mannens körkort omhändertogs och att han därför inte alls får lov att köra lastbil.

Nyligen kom så provsvaret på drogtestet som togs i januari. Det visar att han även den gången var drogad.

Vi tar kontakt med förundersökningsledare Marie Thor. Vad händer nu?
– Det lär nog bli så att åklagaren beslutar om förundersökningsbegränsning, förklarar hon och syftar på att föraren återigen konstaterats ha varit drogad.
– Att provsvaret visade att chauffören hade kokain i blodet är inget som påverkar straffvärdet, tillägger hon. Nu kommer åtal att väckas för de grova brott som han misstänks för.

Som åklagare Magnus Larsson tidigare sagt till Proffs, blir det alltså nu tingsrättens sak att delge mannen. Något som Marie Thor tror är lättare sagt än gjort.
– Det telefonnummer som jag har till honom är inte längre i bruk.

Då det handlar om grova brott, tror Marie Thor att man kommer lägga ner ganska stora resurser på att söka upp vederbörande.

För svenskt vidkommande lär vi sannolikt inte riskera att stöta på chauffören längs vägarna.
– Han har en spärrtid på sitt körkort i Sverige och får alltså inte köra här, avrundar Marie Thor.

Läs även

Efterlyst chaufför greps av trafikpolisen

Om artikeln

Publicerad: 2017-03-06 15:40
Kategori: Nyheter
Taggar: Åklagare Drograttfylla Helsingborg Rättsfall Trafikolycka Trafikpolisen