Fotograf: Göran Rosengren

Stoppad med manipulerad skrivare – svensk förare greps

Det blir alltmer regel än undantag att polisen under kontroller hittar lastbilar med riggade färdskrivare. I går, måndag, var det kontroll utanför Sundsvall och ännu ett fordon med riggad färdskrivare ertappades.

Det var på Armsjöns kontrollplats ekipaget togs in och vad som började med en rutinkontroll, har nu övergått till en omfattande utredning.

Bilinspektör Henrik Widell höll på att avsluta ett sanktionsärende, när han kallades till fordonet. Vad kan du berätta i nuläget utan att det påverkar utredningen?
– Att det handlar om ett bil- och släpekipage från ett mellansvenskt åkeri och att även chauffören är svensk, säger Widell.

Ekipaget var på väg söderut när det togs in för kontroll och när polisen kopplade in Octet-verktyget, fick de indikationer på att allt inte stod rätt till varför man bestämde sig för att utöka undersökningen.
– Vi placerade fordonet över gropen för att undersöka bland annat givaren och de upptäckter vi gjorde då, bekräftade våra misstankar ytterligare, säger han.

Därmed beslutades det att bilen skulle tas till verkstad för den omfattande och tidskrävande tekniska undersökning som krävs i dessa fall. Widell berättar att det är viktigt att verkligen vara så säker det går att vara eftersom det är ett stort ingrepp.

Föraren greps igår, men släpptes efter förhör och både denne och åkaren är nu misstänkta för dataintrång, alternativt brott mot kör- och vilotidsförordningen. Fordonet togs också i beslag och i dag skruvade man isär de delar som behövs för att hitta utrustningen.
– Vi har även haft sällskap av en åklagare som varit på plats för att se hur det går till och för att få mer kunskap, säger Henrik Widell som tycker det är mycket positivt.

Utrustningen har hittats och således förbereds nu ärendet för åklagare och vi återkommer med mer information när det är möjligt.

Om artikeln

Publicerad: 2016-12-13 16:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Armsjön Bilinspektör Färdskrivare Manipulation Sundsvall Trafikpolisen