Foto: Tommy Holl, arkvibild

Friande dom för chaufför som kört på skylift och dödat målare

Göteborgs tingsrätt friar den 66-årige lastbilschaufför som åtalats för vårdslöshet i trafik och vållande till annans död sedan han kört på en skylift i Göteborgsstadsdelen Kallebäck. Den målare som befann sig i liftkorgen kastades ur vid påkörningen och skadade sig så illa att han avled.

Olyckan inträffade på förmiddagen den 9 september 2014 när chauffören, som är hemmahörande i Värmland, körde ut från en lasthall på Mejerigatan i Kallebäck. På gatan fanns en skylift uppställd för att användas vid målningsarbete på en fasad. Lastbilen, en Volvo FH 6×2 av 2013 års modell, körde rakt in i liften.

Målaren som fanns i liftkorgen kastades ur och ådrog sig i fallet så svåra skador att han avled.

Kammaråklagare Bo Lindgren vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål ansåg att chauffören brustit ”i väsentlig mån i den omsorg och varsamhet som till förekommande av trafikolycka betingades av omständigheterna, genom att dels inte ha tillräcklig uppmärksamhet framåt i fordonets färdriktning och dels inte heller anpassa hastigheten efter omständigheterna på platsen”.

Chauffören orsakade därigenom av oaktsamhet målarens död, och han åtalades därför för vårdslöshet i trafik och vållande till annans död.

Chauffören nekade till brott. Han hävdade att skyliften inte varit där när han körde in i lasthallen, däremot tre felparkerade bilar. Han påpekade också att han inte fått någon information om att det skulle pågå hantverksarbeten vid lastplatsen och att det på platsen inte fanns några avspärrningar, koner, skyltar eller vakter som varnade för det pågående arbetet.

Tingsrätten konstaterar nu att lastbilens hastighet enligt färdskrivaren varit maximalt 21 km/tim och att det sammantaget inte finns något som bevisar att chauffören ”framfört sitt fordon på sådant sätt att han kan åläggas ansvar för vårdslöshet i trafik”. Inte heller anses det bevisat att han gjort sig skyldig till åtalspunkten vållande till annans död.

Åtalet ogillas därför i sin helhet. Det blev friande dom även för den chef på fastighetsbolaget som anlitat den dödade målaren. Han hade åtalats arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död för att inte ha sett till att förebygga riskerna med passerande fordonstrafik på arbetsstället.

Tingsrätten påpekar att målaren, som bedrev sin verksamhet i aktiebolagsform, var en erfaren och skicklig yrkesman som utförde sitt arbete med stor frihet såväl hur det skulle göras som när. ”Friheten får emellertid som konsekvens ett eget ansvarstagande”.

Målaren anses med andra ord själv ha varit ansvarig för att riskerna med passerande trafik förebyggdes, och därför ogillas även åtalet mot fastighetschefen.

Om artikeln

Publicerad: 2016-10-21 13:03
Kategori: Nyheter
Taggar: Dödsolycka Göteborg Rättsfall Skylift