Fotograf: Helena Gottberg / MHF

Sten Bergheden (M) till Anna Johansson (S):

Situationen är ohållbar vi måste ha upp alkobommarna

Varje dag rullar många fordon som framförs av onyktra förare på våra vägar. Ett sätt att stävja rattfylleriet är att införa obligatoriska nykterhetskontroller i landets hamnar. Det har pratats mycket om alkobommar från politiskt håll och nu börjar Sten Berghedens (M) tålamod att tryta. Han vill se resultat. Något som bland annat renderat i ytterligare en interpellation till infrastrukturministern.

Moderaten Sten Bergheden, trafikutskottet, har skickat en interpellation (fråga i riksdagen till ett statsråd) till infrastrukturminister Anna Johansson. Detta som en uppföljning till interpellationen som Bergheden skickade i december förra året.

Det Sten Bergheden vill ha svar på, handlar om alkobommar i landets hamnar. Bergheden menar att situationen är ohållbar och vill ha svar på vilka åtgärder som Anna Johansson avser att vidta för att se till att alkobommarna, som riksdagen har tillkännagett regeringen om, installeras. 

Bergheden kräver också svar på vad ministern kommer att göra för att säkerställa att så få rattonyktra bilförare som möjligt kommer ut i trafiken innan bommarna är uppsatta.
– Före valet var alla överens om att alkobommar skulle sättas upp i våra hamnar efter prövotiden. Riksdagen har tagit beslut genom ett tillkännagivande att man vill ha upp dessa alkobommar. Men istället för att göra detta har man nu lagt ner försöksverksamheten och därefter har inget hänt, menar Sten Bergheden. 

– Situationen är ohållbar vi måste ha upp alkobommarna i våra hamnar. Varje alkoholpåverkad chaufför som kommer ut på våra vägar utgör en ren dödsfara. Jag kräver nu att ministern svarar på min interpellation om hur hon har tänkt att gå vidare, situationen är oacceptabel, säger Bergheden, som inleder interpellationen med en beskrivning av läget:

”Varje dag rullar tusentals bilar av färjor i svenska hamnar, och vi vet av erfarenhet att ungefär en av 500 förare kör rattfull. Alkobommarna är ett effektivt sätt att förhindra rattonykterhet och ju förr regeringen tillser att bommarna kommer upp desto bättre”.

Om artikeln

Publicerad: 2016-02-16 12:14
Kategori: Nyheter
Taggar: Alkobommar Anna Johansson Infrastrukturministern Sten Bergheden Trafiksäkerhet Trafikutskottet