Polske chauffören frias från traktorstölden

Den polske lastbilschaufför som åtalats för att ha försökt stjäla en Valtra traktor från Anders Skogsskördare AB i Valdemarsvik frias av Norrköpings tingsrätt.

Det var vid 21-tiden den 17 november som en ny Valtra A93 HiTech traktor stals från Anders Skogsskördare AB. En anställd såg hur traktorn kördes över ett fält mot en sopstation och ringde en av företagets ägare. 

Denne kastade sig i bilen, och ringde sedan den andre ägaren och en anställd. Tanken var att de skulle följa efter tjuvarna och blockera möjliga utfarter. Polis larmades också.

På väg mot sopstationen kom den först inringda delägaren ikapp ett polskregistrerat trailerekipage. Han lade sig bakom och följde efter in på sopstationen där den stulna traktorn väntade. Tjuvarna blev tydligen störda och de lämnade traktorn för att åka i väg med lastbilen.

Personalen från Anders Skogsskördare följde efter. Vid rastplatsen Tinnered på E22-an stannade lastbilen. Samtidigt kom polis till platsen. Det visade sig att släpet var stulet i Jönköping några månader tidigare. ID-kort och körkort som föraren, en 47-årig polsk medborgare, hade var falska.

Mannen greps, och åtalades vid Norrköpings tingsrätt för bland annat grov stöld (grov på grund av traktorns värde, drygt 560 000 kronor). Chauffören nekade till brott.

Rättegången hölls i går, torsdag, och tingsrätten meddelade dom muntligen direkt: Chauffören friades från anklagelsen om grov stöld. Varför, och hur tingsrätten resonerat är okänt, då domen ännu inte finns utskriven. Proffs återkommer så fort domen finns på papper.

Hittills i år har ett 60-tal nya eller näst intill nya traktorer stulits i Sverige enligt uppgifter från Larmtjänst som på försäkringsbolagens uppdrag försöker hitta stulna fordon. De allra flesta stulna traktorer är av märket John Deere.

Nästan alla traktorer som stulits är spårlöst försvunna, de är troligen förda utomlands. Det är heller inte ofta som tjuvarna grips, men det händer.

På kvällen den 30 oktober observerade två personer en lastbil inne på Maskinaktiebolaget Värm-Dals område i Karlstad. De larmade polis som fick stopp på lastbilen utefter E18. På bilen fanns då två John Deere traktorer värda tillsammans 831 000 kronor.

Den 49-årige litauiske chauffören åtalades för grov stöld, alternativt grovt häleri. Mannen nekade till brott och hävdade att han bara åtagit sig en körning och inte kände till att traktorerna var stulna.

Värmlands tingsrätt ansåg att det inte var visat att chauffören  medverkat till stölden, men dömde honom för grovt häleri. Tingsrätten konstaterade att chaufförens utsaga ”framstår som så osannolik att den kan lämnas utan avseende”. Han måste ha förstått att traktorerna var stulna.

Straffvärdet motsvarar enligt tingsrätten fängelse i tio månader. Men vare sig gärningens straffvärde eller art gör ett fängelsestraff nödvändigt. Det saknas skäl att anta att chauffören kommer att göra sig skyldig till fortsatt brottslighet hävdade tingsrätten, som därför bestämde påföljden till villkorlig dom och 140 dagsböter à 60 kronor. Till det kommer att mannen suttit häktad i en dryg månad.

Chaufförens adress är okänd konstaterade tingsrätten, men han släpptes ändå omedelbart på fri fot.

Fredagen den 11 december grep Skövdepolisen två män, 31 och 45 år gamla och troligen litauiska medborgare, misstänkta för att bland annat ha stulit en teleskoplastare och två John Deere traktorer.

Maskinerna, som tillsammans är värda omkring fem miljoner kronor, hade stulits tidigt samma morgon från en gård nära Skövde. Männen kunde gripas sedan polisen med hjälp av en GPS-spårningsutrustning hittat teleskoplastaren. Lastaren fanns då i en lastbil registrerad i Litauen. De båda traktorerna har inte återfunnits.

De båda männen sitter nu häktade. Åtal ska vara väckt senast 22 december.

I alla dessa tre fall har flera personer än de gripna varit inblandade, men ingen av dem har kunnat identifieras eller gripas.

Fotnot:
DSV har på grund av det inträffade hamnat i rampljuset eftersom ekipaget som användes bär företagets logotyp. Men de undersökningar som har gjorts visar att kapellet är en förfalskning och trailern har aldrig vare sig tillhört DSV eller rullat i speditörens trafik.

Läs även:

Traktortjuv åtalas för grov stöld
Försökte stjäla traktor – en person gripen

Gillar ni tidningen Proffs?

Se till att dela med er av det vi skriver om genom att ge bort en prenumeration i julklapp!

Om artikeln

Publicerad: 2015-12-18 16:44
Kategori: Nyheter
Taggar: Anders Skördare Norrköpings tingsrätt Rättsfall Valdemarsvik Valtra