Traktortjuv åtalas för grov stöld

Lastbilschauffören som försökte stjäla en sprillans ny Valtra traktor från Anders Skogsskördare AB i Valdemarsvik åtalades i dag vid Norrköpings tingsrätt. Åtalspunkterna omfattar grov stöld och brukande av falsk urkund (falskt ID-kort och falskt körkort).

Det var vid 21-tiden den 17 november som en anställd på Anders Skogsskördare AB hörde ljudet från en motor utanför anläggningen. Han går för att titta efter vad det är och ser då hur en traktor kör iväg. En snabb koll visar att en av företagets traktorer saknas.

Han ringer då en av företagets ägare. Denne kastar sig i bilen och ringer sedan den andre ägaren och en anställd. Tanken var att de skulle följa efter tjuvarna och blockera möjliga utfarter. Polis larmas också.

Traktorn körs över ett fält mot en sopstation, och den först inringda delägaren följer efter. Han kommer då ikapp ett polskregistrerat trailerekipage som är på väg åt samma håll. Han lägger sig bakom och följer efter in på sopstationen där den stulna traktorn väntade. Tjuvarna känner sig tydligen störda och lämnar traktorn för att åka i väg med lastbilen.

Personalen från Anders Skogsskördare följer efter. Vid rastplatsen Tinnered på E22-an stannar lastbilen. Samtidigt kommer polis till platsen. Då bilen och föraren kontrolleras visar det sig att släpets identitet inte överensstämmer med originalhandlingarna. Släpet är stulet i Jönköping den 7 juli och svenskregistrerat. Och ID-kort och körkort som föraren, en 47-årig polsk medborgare, hade var falska.

Mannen greps, och häktades några dagar senare. Och nu har han alltså åtalats för grov stöld (grov på grund av traktorns värde, drygt 560 000 kronor) och brukande av falsk urkund. Chauffören nekar till brott.

I utredningen figurerar fler misstänkta personer, men ingen annan än chauffören har identifierats och gripits.

Rättegång är planerad till den 17 december.

Läs även:

Försökte stjäla traktor – en person gripen

Om artikeln

Publicerad: 2015-12-04 17:21
Kategori: Nyheter
Taggar: Anders Skördare Norrköpings tingsrätt Valdemarsvik Valtra