ÄNGELHOLMSÅKERIET

Anklagar BDM:s ägare för inbrott hos RTL

?Självklart är han inblandad i detta?

Dragbilarna som hyrdes fick polisanmälas och hämtas in, Transportarbetareförbundet är inkopplat av chaufförerna och företaget anklagar tidigare samarbetspartners för att vara skyldig pengar samt delaktig i inbrott. Förfalskningar är något RTL Transport & Logistik i Malmö inte heller drar sig för att nyttja.

I samband med att Proffs skriver om hyrbilarna från Cosmo Truckcenter i Markaryd och senare BDM Logistik i Malmö, hör Roland Tufvesson på RTL själv av sig till Proffs. Han berättar om hur de inblandade lurat honom och att de ljuger, men när hans uppgifter kontrolleras, får hans versioner inget stöd på något sätt.

Att facket nu åter är inkopplat på grund av obetalda löner, anser Tufvesson beror på att andra är skyldig honom pengar och att ett inbrott på hans kontor nyligen, har gjort det omöjligt för honom att betala lönerna då det vid inbrottet stals bland annat hans dator och alla anställningsbevis.

Vem skulle vilja stjäla dem och din dator?
– I min dator finns programmet jag betalar ut lönerna med, säger han. Den som har glädje av detta är John Eriksson på BDM som är inblandad i inbrottet.

Menar du att du öppet anklagar Eriksson för att vara inblandad i inbrottet fast du talar med en journalist och är under intervju?
– Ja, kommer svaret snabbt. Självklart är han inblandad i detta.

Eriksson, som vid det här laget är trött på Tufvessons utspel, finner det hela absurt, men berättar att Tufvesson visst har anklagat honom för inbrottet och det tillfället finns väl dokumenterat samt polisanmäldes som förtal, men utredningen lades ner.

En annan orsak till uteblivna löner, anger Tufvesson vara att bland andra Andreassons Åkeri i Veddige, är skyldig RTL 158 000 kronor.
– Stor lögn, svarar Karl-Erik Andreasson och skrattar högt. Han är skyldig mig cirka 50 000 kronor för diesel som en av hans chaufförer tog när han inte fått lön och ställde bilen.

Andreassons reagerade på att RTL alltid sålde sina fakturor till ett faktureringsbolag som i sin tur fakturerade Andreassons. Detta innebar att RTL fick pengar direkt innevarande månad. Ytterligare ett åkeri, som vi inte lyckats nå, ska, enligt Tufvesson, vara skyldig RTL 254 000 kronor, men uppgifter Proffs fått, gör gällande att detta inte stämmer.

Cosmo Truckcenter ifrågasatte äktheten på internetkvittot Tufvesson visade upp och Proffs har idag konkreta bevis som styrker att RTL inte är främmande för sådant bedrägeri. Det handlar även om anställningsbevis för östeuropeiska förare där såväl adress som personnummer är påhittade. När vi ställer frågor till Tufvesson om detta, uppstår en kort tystnad och sedan byter han ämne.

På Transports avdelning 14 i Helsingborg, är Magnus Thelander åter den som hanterar ett ärende med Tufvesson vars företagskarriär kantas av flera konkurser och obetalda löner. Nuvarande förare har haft problem sedan slutet av juli och ärendet hamnade hos facket för cirka två månader sedan.

Under ett möte den 4 december, bestämdes det att Tufvesson skulle betala skulderna den 8 december.
– Någon egentlig konflikt i ordets hårdare bemärkelse, har vi aldrig haft med Tufvesson som alltid säger att han ska betala, säger Thelander. Problemet är att han aldrig betalar.

När Proffs vecka 51 talar med Tufvesson, säger han sig ha varit på möte med facket den 11 december och skulle betala skulderna inom sju dagar. Thelander säger att något regelrätt möte dem emellan inte har ägt rum vid den tidpunkten. Dessutom har inga pengar betalats in.

Nu har det gått så långt att en konkurs åter ter sig oundviklig. Svensk Delgivningsservice har sedan tionde december försökt delge RTL informationen, men hittills har de inte lyckats nå någon behörig person.

Vad händer om man misslyckas?
– Då startas en omfattande och tidskrävande process på nästa nivå innan företaget kan sättas i konkurs. Och under tiden är de verkliga förlorarna de redan prövade chaufförerna som inte kan få ut sina pengar, avslutar Magnus Thelander med tungt hjärta när han tänker på att julen står inför dörren även för dessa.

Läs även:

Rigorös kontroll räddade MAN Rental från RTL-bluff
Ännu ett företag drabbat av ”Ängelholmsåkeriet”
Ängelholmsåkeri försökte blåsa lastbilshandlare

Om artikeln

Publicerad: 2015-12-21 16:27
Kategori: Nyheter
Taggar: Ängelholm BDM Bedrägerier Cosmo Truckcenter DAF inbrott MAN Rental Markaryd RTL Transport & Logistik AB