Ekipaget på bilden har inget med artikeln att göra.Fotograf: Göran Rosengren

Så gick det sedan

Uppsägning, villkorligt och böter i ”Freja-fallet”

Snabb respons och snabb reaktion från Freja i Helsingborg när Helsingborgspolisen stoppade två ekipage varav den ena föraren senare fick villkorligt och strafföreläggande för brukande av falsk urkund.

Efter vår artikel i helgen, som handlade om två Freja-ekipage som blivit föremål för polisens kontroller på Långeberga i Helsingborg, blev det full aktivitet hos speditören.
Frejas vd Jörgen Magnusson återkom snabbt när vi ville få svar på frågor kring ekipagen.

Under året har vi rapporterat om ett flertal olagliga transporter som burit Frejas logotyp på de inblandade trailrarna. Senast vi hade kontakt med speditören, var i september då Freja figurerade som transportör av aluminiumburkar till norska bryggerier.

Magnusson berättar om en rad åtgärder som man vidtagit för att stävja olagligheter.
– Vi har infört kontroll av giltiga körkort och personliga tillstånd ända ner på chaufförnivå där det varit möjligt, berättar Magnusson.

Den kontrollen utförs normalt av polis då det inte är en lätt sak att se om körkorts- och id-handlingar är äkta eller ej. Oavsett den bild som media förmedlar, menar Magnusson ändå att det är undantagen vi ser, men att de arbetar för att bli ännu bättre på att få bort avarterna.

Freja identifierar och verifierar snabbt det som skett.
– Vi vill inte försöka förneka det som skett eller ens på något sätt dölja det, utan vill gå till botten med det för att lära mer, säger Magnusson.

Föraren av det ena ekipaget, som saknade arbetstillstånd, byttes ut på plats. Den andre föraren som straffades för det falska körkortet, flögs hem den 2 november.
– Hemma väntade för hans del förhör på kontoret som resulterade i uppsägning med omedelbar verkan, avslutar Jörgen Magnusson.

Kammaråklagare Per-Axel Rosén fick in ärendet med den makedonska föraren som uppvisat falskt, bulgariskt, körkort. Det slutade med villkorlig dom och ett strafföreläggande på 2500 kronor. Varför så milt straff jämfört med prejudicerande fallet från Hovrätten i Sundsvall nyligen?
– Han har inte tidigare ertappats med denna typ av brott och fick därför en andra chans, säger Rosén och pekar på att Hovrätten i Sundsvall kan ha tagit i beaktande att föraren i det fallet faktiskt fortsatt att begå trafikbrott och bötfällts.

Vad innebär villkorlig dom?
– Den löper under två år och begår han ytterligare brott i ”kategorin” trafikbrott, kan påföljden bli tyngre i och med den villkorliga domen eftersom han då återfallit till brott, säger Rosén.

Enkelt uttryckt, kan han alltså begå andra brott i andra ”kategorier”, utan att straffet påverkas av just denna dom.

Föraren blev uppsagd. Hur känner du inför det?
– Bra att det fick effekt, avslutar kammaråklagare Rosén.

 

Läs även:

Två Freja-ekipage fast i Helsingborg Makedonsk förare greps – visade upp falskt körkort

Makedonsk förare körde olaglig burktransport från Malmö

Upprörd taxiförare skrev brev till Freja ”De ska veta att de har ögonen på sig”

Makedonsk ”smitare” åkte fast igen – släpptes av åklagare

FREJA: ”Vi har sagt upp avtalet”

Här klampas bilen som smet från norsk kontroll

 

Om artikeln

Publicerad: 2015-11-04 14:21
Kategori: Nyheter
Taggar: Freja Helsingborg Roadcrime Trafikpolisen