Fotograf: Stångåbuss

Stångåbuss öppnar landets första publika tankstation för HVO100

Det fossilfria bränslet HVO vinner allt mer mark. Intresset för att köra på 100 procent HVO ökar ständigt. En av pionjärerna, som Proffs tidigare skrivit om, är Kaj Inrikes i Älmhult.
Nu öppnar Stångåbuss landets allra första publika tankstation för bränsletypen.

HVO (Hydrotreated Vegetable Oil) är ett fossilfritt bränsle som kan användas till vanliga dieselmotorer utan några konverteringar eller förändrade serviceintervaller, det går även att blanda med vanlig diesel i samma tank. Den HVO som Stångåbuss säljer produceras av Neste Oil i Finland och är framställd av animaliska fetter och raps.

Ett fordon som körs på HVO släpper ut upp till 90 procent mindre koldioxid i jämförelse med om det körs på fossil diesel. Dessutom minskar partikelutsläppen betydligt. Under 2016 förväntas HVO bli klassificerat enligt EU-standard, skriver Stångåbuss i ett pressmeddelande.

Tankstationen kommer att fungera som en vanlig automatstation. Den är belägen på Stångåbuss depå vid garnisonsområdet centralt i Linköping. Betalning sker med vanligt bankkort eller mot faktura.

Genom att köra ett dieselfordon på HVO kan man med en mycket liten insats göra desto större skillnad då man bidrar till en betydlig minskning av farliga utsläpp och därmed en renare miljö.

Stångåbuss med cirka 100 dieseldrivna fordon, allt från bussar och lastbilar i olika storlekar till mindre paketbilar, har tidigare under året valt att gå över till HVO. Omställningen beskriver man som ”problemfri” och man ser inte heller några negativa effekter gällande bränsleförbrukning eller motorprestanda. Genom att byta bränsle har man minskat koldioxidutsläppen med 5 400 ton per år samt reducerat partikelutsläppen.

– Vi är glada över att vara först ut i Sverige med att erbjuda allmänheten att tanka HVO på vår tankstation i Linköping. Vi vill vara banbrytande i branschen och hoppas att många ska göra som oss och börja tanka fossilfritt redan idag istället för att vänta på den nya standarden. Vi har inte tid att vänta på byråkratin, säger Anett Engelhoffer, platschef på Stångåbuss.

Om artikeln

Publicerad: 2015-08-12 09:29
Kategori: Nyheter
Taggar: Drivmedel HVO100 Linköping Miljö Stångåbuss