TRANSPORTFUSKET I FOKUS

Fuskande transportörer fick böta en halv miljon – i Danmark

Två kontrollerade, utländska lastbilsekipage under förra veckans storkontroll i Danmark innebar ett tillskott i den danska statskassan på närmare 390 000 danska kronor. Ett belopp som omräknat till svensk valuta blir lite drygt 510 000 kronor.

En rumänsk lastbilschaufför häktades i förra veckan av domstol i danska Kolding. Detta efter att ha ertappats i den stora danska vägkontrollinsatsen som Proffs tidigare rapporterat om.

Den rumänske föraren åtalas för att vid flera tillfällen ha använt en annan förares förarkort. Tungvognsceneter Syd kunde samtidigt konstatera att föraren, vid många tillfällen, hade brutit mot kör- och vilotidsbestämmelserna.

Föraren väntar nu på sin dom. För åkeriets del står det dock klart att man ska betala böter på 254 000 danska kronor. Åkeriet har i skrivande stund inte betalat. Under tiden har den danska staten beslagtagit lastbilen som säkerhet för det begärda bötesbeloppet.

Under samma kontrollinsats avslöjades även att en polsk förare i en irländsk lastbil hade satt sin färdskrivare ur spel. Detta genom att montera en kontakt bakom färdskrivaren som utöver skrivaren även gjorde att hastighetsbegränsaren inte längre fungerade aktivt.

Den irländske åkaren fick böter på 101 000 danska kronor och chaufförens böter landande på 34 500. Chauffören får dessutom inte köra i Danmark under det närmsta halvåret.
Åkaren har betalat både de egna och chaufförens böter.

Omräknat till svensk valuta landar böterna totalt, för båda fallen, på drygt 510 000 kronor.

I Danmark har de uppenbart inga problem med lönsamheten i sin trafikpolisverksamhet. Och det har åtminstone två åkerier surt fått erfara efter att nu ha varit med och sponsrat kommande kontroller i vårt västra grannland.

Om artikeln

Publicerad: 2015-06-03 10:54
Kategori: Nyheter
Taggar: Danmark Rättsfall Trafikpolisen Tungvognscenter Syd