TRANSPORTFUSKET I FOKUS
Bilinspektör Hans Danielsson och polisinspektör Mattias Andersson vid dagens förhandlingar i Falu tingsrätt.Fotograf: Mikael Forslund

Fängelse och inreseförbud för chaufför med falska handlingar

Klockan 11.20 idag, den 3 februari, meddelade Falu tingsrätt sin dom mot den åtalade bosnisk/kroatiske lastbilschauffören, född 1972, som använt ett falskt kroatiskt pass under sina körningar med en svenskregistrerad lastbil för ett Norrköpingsåkeri.

INNAN DU LÄSER VIDARE!
Vi på tidningen PROFFS gör allt som står i vår makt för att hjälpa svensk transportnäring. Vi gör det för att vi anser att ni som kör godstransporter är viktiga för vårt samhälle.
Om DU gillar det VI gör – glöm då inte bort att ”Gilla Proffs” på Facebook!…


Chauffören ertappades med passet under en poliskontroll på Smidesgatan i Borlänge den 7 januari i år.
Domen blev en månads fängelse samt 500 kr i avgift till Brottsofferfonden. Dessutom inreseförbud i EES under två år. Sistnämnda är ett beslut av Migrationsverket.

Domen anses gå i rätt riktning jämfört med hur det blev med den friande domen i Sundsvall i höstas. Den utlöste ju en mängd protester runt om i landet bland de flesta chaufförer och åkerier. Domen är dock överklagad och kommer att åter behandlas i vår.
– Domen vid Tingsrätten i Falun känns bra och att vi jobbar i rätt riktning, säger polisen Mattias Andersson vid trafikenheten i Dalarna.
– I det aktuella fallet hade jag och bilinspektören Hans Danielsson fått tips om den aktuella körningen och vi förberedde oss på en kontroll. Chauffören verkade ha giltiga handlingar men vi valde att kolla det kroatiska passet extra, bland annat med uv-ljus. Inte så lätt men passet visade sig vara en mycket bra förfalskning. Bland annat har sidor separerats och man har lagt in olika förfalskningar. Det pass som användes visade sig vara anmält som stulet i december 2013. Chauffören hade även ett bosniskt pass samt ett tjeckiskt körkort vilket ansågs som anmärkningsvärt och värt en koll.

Tingsrätten i Falun hade bara en åtalspunkt via åklagaren Christoffer Magnusson: Brukande av falsk urkund. Vid kontroll med kroatiska myndigheter visade det sig att den åtalade inte var kroatisk medborgare… Tingsrätten trodde heller inte på chaufförens berättelse om hur han erhållit sitt pass. Han ansågs uppsåtligen ha brukat sitt (numera beslagtagna) pass.

Advokat Leif Hägglund från Appelli advokater i Falun bistod den åtalade via en kvinnlig tolk. Man ville förstås ha en friande dom och nekade till brott. Bland annat hänvisade man till att den åtalade inte visste att passet var falskt. Ett pass som erhållits av den åtalade (utan kostnad) på en kroatisk myndighet i Bosnien 2008! Passet har visats upp flera gånger i olika länder men ingen har reagerat negativt.

Polisen Mattias och bilinspektören Hans hade dock sett att man kunnat gå vidare med flera åtalspunkter om bland annat brott mot utlänningslagen och brott mot yrkestrafiklagen. Detta genom att ha arbetat i Sverige utan arbetstillstånd.
– Trots allt känns detta bra och vi jobbar vidare om än med knappa resurser i Dalarna med bara två poliser med ovanstående som uppdrag, sa polisen Mattias.
– Dessa körningar och diverse brott är bara toppen på ett isberg. Vi har gjort ytterligare ett liknande gripande efter den 7 januari här i Dalarna.

När domen kom via tingsrättens ordförande Lars-Erik Bergström, cirka 20 minuter efter domstolsförhandlingen, ansågs den åtalade chauffören ha suttit av sitt straff då han varit häktad i Falun mellan den 9 januari till den 3 februari. Alltså frisläppt idag den 3 februari. Men han kommer att under en tid sitta i förvar via Migrationsverket innan han skickades hem. Hemma väntar en sedan tidigare sjuk fru och ett barn på 15 år som chauffören försörjer.
Domen kan överklagas innan den 24 februari.

Om artikeln

Publicerad: 2015-02-03 14:07
Kategori: Nyheter
Taggar: Falska id-handlingar Falu tingsrätt Mattias Andersson Norrköping Polis Rättsfall