Demonstrationståg i repris. Den 12 oktober fylls Göteborgs gator på nytt av vägtransportbranschens företrädare, i syfte att visa sitt missnöje mot social- och lönedumpning.Fotograf: Göran Rosengren/Arkiv

Göteborg laddar för stor lastbilsdemonstration

Den 12 oktober samlas åkare och chaufförer i Göteborg för att manifestera mot löne- och social dumpning inom den svenska vägtransportbranschen.
Uppladdningen och planeringen har dock kantats av frågor av partipolitisk karaktär. Några hävdar att demonstrationen mer är politisk propaganda än en manifestation i syfte att rädda en bransch i kris.

Arrangörer för demonstrationen är Transportarbetareförbundets avd 3 i Göteborg. Talarna på Götaplatsen, där demonstrationståget har sin slutdestination, är företrädare för LO, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Samt Sveriges Åkeriföretag och Transport, så klart.

Freddy Welle på Transport avdelning 3 är kontaktperson för arrangemanget på lördag. Och för hans del handlar det inte alls om politik.
– Det finns inget som är mindre intressant i det här läget än just politik, menar han och efterlyser sammanhållning i branschen för att budskapet ska få den effekt man hoppas på.

Förra året gjordes en liknande demonstration. Skillnaden i år är att Truckers International Association, TIA, då stod som medarrangör. Vilket alltså inte är fallet i år.
– Jag tycker inte att man ska gräva ner sig för mycket i vem som står som officiell arrangör. Det här handlar om de usla villkor som den svenska vägtransportbranschen står inför idag, förklarar Nisse Petersson, ordförande i TIA.
– Menar man något med att vi alla ska kämpa för en sundare näring, då förväntar jag mig att man kommer till Göteborg den 12 oktober. Allt annat är sandlådefasoner, tillägger han.

Nisse kan däremot förstå att debatten har blossat upp. Han blev själv förvånad över det faktum att TIA ställdes utanför. Men efter att ha talat ut med årets arrangörer, har han inga hard feelings mot dem.
– De har motiverat för mig varför de valt att köra arrangemanget i egen regi. Och även om vi står utanför rent praktiskt så är våra medlemmar varmt välkomna att gå med, eller köra, i tåget utan risk att vi blir stämplade för att ha en viss partifärg.
– Och den möjligheten ska vi definitivt ta, menar Nisse Petersson.
– Vi måste slåss för varandra – inte emot varandra!

Den 12 oktober avgår demonstrationståget från Gustav Adolfs Torg klockan 14. Där samlas alla som ska gå med i demonstrationståget klockan 13.

De som är intresserade av att köra med sina lastbilar i tåget, ska anmäla det till Freddy Welle på telefon 0709-27 58 68. Men för att gå med i tåget behövs ingen föranmälan.
– Vi som ska köra lastbilar i tåget samlas i Skandiahamnen klockan 12.30. Sedan kör vi via Stenas Danmarksterminal fram till Gustav Adolfs Torg, och vidare till Götaplatsen.
– Det kommer att stå ett antal lastbilar på Götaplatsen, men lastbilarna i tåget fortsätter till Lisebergs södra parkering där en buss väntar för att skjutsa förarna tillbaka upp till Götaplatsen, förklarar Freddy, som hoppas på full uppslutning på lördag.

Om artikeln

Publicerad: 2013-10-07 11:14
Kategori: Nyheter
Taggar: demonstration Göteborg Lönedumpning