Lönedumpning

Listar alla artiklar taggade med: Lönedumpning

Lågavlönade förare tar över när de inhemska sätts i karantän

Lastbilstrafiken i Danmark rullar på som vanligt trots att danska chaufförer, på grund av coronakrisen, får sparken på löpande band. Den enda teorin som den danska fackföreningen 3F och åkeriorganisationen DTL kan se som en hållbar förklaring, är att danska speditionsföretag med dotterbolag utomlands låter lågavlönade, utländska förare ta över transportuppdragen.
Gelins KGK

Göteborg laddar för stor lastbilsdemonstration

Den 12 oktober samlas åkare och chaufförer i Göteborg för att manifestera mot löne- och social dumpning inom den svenska vägtransportbranschen.
Uppladdningen och planeringen har dock kantats av frågor av partipolitisk karaktär. Några hävdar att demonstrationen mer är politisk propaganda än en manifestation i syfte att rädda en bransch i kris.

VBG onspot

Traktamente är lön – enligt Dinotrans

Det stora lettiska dragbilsåkeriet Dinotrans, som bland annat kör i Sverige, betalar sina chaufförer uselt. Lönen ligger runt 20 kronor i timmen enligt den granskning nättidningen Stoppafusket.nu har gjort.

Daf

Vänsterpartiet:

Skärp reglerna mot utnyttjande av utländska lastbilschaufförer

Vänsterpartiet kräver en rad åtgärder för att stoppa lönedumpingen och utnyttjandet av utländska lastbilschaufförer som arbetar i Sverige. Utländska chaufförer utnyttjas hänsynslöst med usel betalning och dåliga arbetsvillkor, och vissa svenska åkerier använder systematiskt chaufförer från andra EU-länder med F-skattsedel. Granskningen av åkeribranschen i SVT:s Uppdrag granskning understryker behovet av snabba insatser, skriver partiet i ett pressmedelande.

Gelins KGK