Fängelsedomar för ”St1-ligan”

Det blev fängelsestraff rakt över för de tre män som åtalats för att ha stulit stora mängder bensin och diesel på St1-stationer i Umeå och Rimbo. De döms dessutom att betala skadestånd på totalt 202 875 kronor till St1 Refinery AB.

Männen greps vid norra rondellen i Örnsköldsvik den 11 september efter en stöld av bränsle på en St1 automatstation i Umeå. De kom då körande i två lastbilar, en Volvo FL 615 och en Peugeot Boxer. På Volvon, en gul före detta postlastbil, fanns cirka 8 000 liter bränsle, motsvarande den mängd som stulits i Umeå.

I Boxern fanns bland annat kommunikationsradioapparater, tejp och en elektronisk dosa med fjärrkontroll som gör det möjligt att tanka utan att betala. Tejpen kunde knytas till fynd som gjorts på macken i Umeå, Boxern till en bränslestöld i Rimbo en månad tidigare.

Männen som har kopplingar till det kriminella nätverket ”Fucked for life” åtalades för bland annat grov stöld alternativt grovt häleri. Samtliga nekade till brott.

Ångermanlands tingsrätt konstaterar nu att de båda lastbilarna kan kopplas till bränslestölden i Umeå. Det finns mycket starka skäl att misstänka att det är de tre åtalade som också faktiskt varit i Umeå och stulit bränslet anser tingsrätten. Men det finns ingen bevisning som kopplar någon av dem till brottsplatsen, och det finns också en möjlighet någon eller några andra begått själva stölden och sedan låtit de tre åtalade sköta transporten av det stulna bränslet. Därför döms de inte för stöld.

Enligt tingsrätten är det dock helt uppenbart att de tre, med den bakgrund de har, ”har känt till varför de suttit i lastbilarna vid aktuell tidpunkt och vad de har haft i lasten”. Därför döms de för grovt häleri.

En av männen, en 30-åring från Södertälje, döms också för stölden i augusti på St1- automatstationen i Rimbo utanför Norrtälje. Då stals omkring 2 200 liter bensin och 2 400 liter diesel.

Södertäljebon förekommer sedan tidigare under 46 avsnitt i belastningsregistret. Han döms nu för grov stöld, grovt häleri, olovlig körning, rattfylleri och narkotikabrott till fängelse i ett år.

De båda andra männen, 30 och 34 år gamla och hemmahörande i Kramforstrakten, är också flitigt förekommande i belastningsregistret. 30-åringen döms nu för grovt häleri och brott mot lagen om elektronisk kommunikation till fängelse i fem månader, 34-åringen för grovt häleri och olovlig körning till åtta månaders fängelse.

Gärningarna har varit ett led i en brottslighet som bedrivits i organiserad vilket är en försvårande omständighet påpekar tingsrätten. Därför, och på grund av risken för återfall, avvisas villkorlig dom, skyddstillsyn och samhällstjänst som påföljd.

Beträffande 34-åringen konstaterar tingsrätten att han kom till rättegången klädd i en T-tröja med texten Riktiga män luktar diesel trots det faktum att han var åtalad för allvarlig brottslighet gällande bland annat stöld av diesel. ”Det kan indikera att han besitter en viss humor samtidigt som det är tydligt att han inte riktigt förstår allvaret i anklagelserna mot honom”.

Förutom fängelsestraffen döms T-tröjemannen och hans kumpaner också att betala skadestånd till St1 Refinery AB. De ska solidariskt betala 128 410 kronor för det som stals i Umeå, och Södertäljebon ska utöver det ensam betala 74 465 kronor för stölden i Rimbo.

Om artikeln

Publicerad: 2012-11-13 16:23
Kategori: Nyheter
Taggar: Bränslestöld Dieselstöld Rättsfall St1