DEBATTARTIKEL

Morell (SD): ”Dags att sätta ner foten mot Trafikverket”

Läste artikeln i Proffs om bilinspektörer på hal is. För att illustrera artikeln fanns även en liten filmsnutt som visade hur halt det var på E6. Man kan givetvis dra på smilbanden när man ser bilinspektörer åka kana på en uppenbart glashal E6.

Det allvarliga är att vi ser hur underhållet på landets vintervägar har kollapsat fullständigt. Det spelar ingen roll vilken väg det handlar om, det är lika illa överallt. För oss som har några år på nacken har kunnat följa hur halkbekämpningen blivit allt sämre. Förra mandatperioden hade jag åtskilliga debatter med den dåvarande infrastrukturministern om de allvarliga bristerna.

Läs även: Här är bilinspektören ute på hal is – på E6

Ministern försvarade Trafikverket och såg ingen anledning att vidta åtgärder för att myndigheten faktiskt skall klara av det uppdrag de har för att säkerställa en fullgod halkbekämpning. Under de senaste två mandatperioderna har antalet anställda på trafikverket nästan fördubblats. Riksrevisionen har lämnat förödande kritik angående Trafikverkets sätt att sköta verksamheten. Kostnadsutvecklingen är bortom all kontroll i nästan alla projekt.

Så fort det blir ett par grader kallt och kommer några snöflingor packar vår infrastruktur ihop, bokstavligt talat. Trafikverket skickar fram sin presschef som naturligtvis hävdar att det är extremväder som är orsaken. Att det faktiskt snöar och är minusgrader i januari kommer som en överraskning varje år för Trafikverket.

Snart räcker det väl att någon tappar en glasspinne för att det skall betraktas som extremväder!

Mitt i all den kritik som framförs av landets medborgare kring bristerna i skötseln av våra vintervägar, försöker Trafikverket att flytta fokus i debatten. Vips lägger de ett förslag om att utöka verksamheten med hastighetskameror. Fokusförflyttning är en klassisk metod att få bort debatten från det ämne där man utsätts för kritik.

Taktiken får dock motsatt verkan den här gången. Det är dags att sätta ner foten mot Trafikverket i den här frågan, nu måste de förstå att det vilar ett tungt ansvar att hålla vår infrastruktur i trafikdugligt skick. Människor dör på glashala vägar och människor dör vid järnvägskorsningar som har allvarliga brister.

Mitt i denna säkerhetsmässiga kollaps kommer ett av de mest huvudlösa förslag som skådats under senare tid, utökad ATK.

Mitt råd till Trafikverket, dra på mössan, knyt halsduken, ta på rocken och snöra på skorna. Ge er ut i verkligheten och se hur förbannat illa ni sköter ert uppdrag. När ni fixat de allvarliga bristerna i infrastrukturen kan vi diskutera ATK – men inte förr!

Det är dags att sätta ner foten och kräva resultat av Trafikverket. Ni kommer att ha en ilsken Morell i ryggen tills ni presterar. Det är något jag kan garantera!

Thomas Morell
Vice ordförande i riksdagens trafikutskott

Om artikeln

Publicerad: 2024-01-25 12:59
Kategori: Debatt
Taggar: Halkbekämpning Thomas Morell Trafikutskottet Trafikverket