Börjar det Sverige "vi kände från förr" att suddas ut? Börjar det Sverige "vi kände från förr" att suddas ut?

Debattartikel

Gott nytt år var det ja, men blir det verkligen så?

Ett år har passerat och ett nytt år har startat, så långt är det rätt, men inte något nämnvärt längre tyvärr. Det må vara ett nytt år då man hoppas att saker och ting ska bli bättre än det som varit, men starten som detta nya år börjat med, känns mer som en början till slutet för svensk industri.

Med tanke på vad som just nu sker, så har regeringen valt att blunda för det faktum som många andra säkert har lagt märke till, nämligen att det för några år sedan var problem med elförsörjningen i landet vilket märktes när flera företag som ville utvidga och utöka, fick nej på grund av elbrist.

Detta är bara början på en följetong som egentligen kan skrivas hur lång som helst. Senast, för bara några månader sedan, fick vi beskedet till oss på nyheterna att en större stålproducent här i landet fick stoppa sin produktion då elpriset blev för högt.

Regeringen vill helst att vi ska köpa närodlade grödor, gynna de svenska lantbruken och helst ska vi använda oss av svenska transportörer för vårt inrikesgods, men då dyker det lilla problemet upp. Med dagens drivmedelspris på över 20 kronor per liter, kommer förtjänsterna att minska ytterligare inom flera pressade branscher.

Ett bra exempel på kommande kaos är det som statliga Postnord gör, det vill säga använder sig av utlandsregistrerade fordon och förare, inte sällan från det forna Östeuropa. Det svenska jordbruket kommer dramatiskt att minska då den lilla förtjänst som fanns på jordbruket nu har försvunnit helt.

Stölderna av drivmedel kommer även de att öka drastiskt när inte bara småtjuvarna som tar en dunk här och där figurerar, utan för att även de specialiserade ligorna med inbyggda både tankar och pumpaggregat monterade i sina ekipage ska ta sin del.

Likaså kommer den bransch som jag och hundratusentals andra verkar inom, att dö ut just på grund av att den lilla förtjänst som fanns i branschen nu är borta. Vi får förbereda oss på att det kommer att bli en massiv arbetslöshet inom kort, för det som sker nu, det kommer att tvinga oerhört många åkerier i konkurs.

Så om vi fortsätter i denna riktning som vi är på väg i just nu, kommer vi definitivt inte att komma framåt i tiden utan snarare kliva tillbaka till 1800-talet med fattigdom i landet och med den kommer även fattigstugorna tillbaka.

En kort summering av hur det kommer att gå:
– Priset på varor i butikerna kommer att höjas markant
– Priset på lokalproducerade produkter kommer höjas markant
– Spannmål, mjöl och mejeriprodukter öka markant i pris

Det som inte kommer att öka i samma takt kommer att vara:
– Arbetstillfällen
– Höjda ersättningar till åkarna
– Höjd ersättning till lantbrukarna
– Och till sist, höjd ersättning till arbetstagaren

För så som alla priser stiger, både el, drivmedel, levnadskostnader och diverse avgifter, är det nog många som känner att det snart är så illa att man inte ens har råd att ta sig till jobbet. Men just ja, det kommer ju inte finnas några jobb kvar, vad skönt, då var det problemet löst!

Det är nog bara att inse faktum – att leva och verka i Sverige blir nog svårt inom kort och det är garanterat många som inombords tycker att jag bara borde vara tyst och vara glad för att jag har bostad, jobb och bil. Men tänk steget längre, det har redan börjat, många företag försvinner från Sverige på grund av skatter och annat. I den takt som det gått hittills, är det nog lika bra att vi slutar se oss som ett I-land utan börjar vänja oss vid att vi inom en snar framtid riskerar att bli ett U-land.

Tobias Krans

Om artikeln

Publicerad: 2022-01-10 15:55
Kategori: Debatt
Taggar: Åkeri Arbetslöshet Bränslepriser Elpriser Fattigdom Gods Kaos Konkurs Sverige Transport