DEBATTARTIKEL

Morell (SD): ”Största hotet mot miljön är miljöpartiet”

Så var det dags igen, nya radikala utspel från Miljöpartiet. Den här gången siktar man in sig på alla människor som bor, lever och driver företag ute i landet. Miljöpartiet låter hälsa att de vill förbjuda all nybilsförsäljningen av bensin- och dieselbilar från 2025 för att sedan förbjuda all försäljning av fossilt bränsle i Sverige från 2030.
Thomas Morell (SD).

För oss som lever och verkar ute i landet är det här resonemanget fullständigt verklighetsfrånvänt. Vi ska inte bagatellisera miljöproblemen men vi ska inte heller behöva återgå till stenåldern och lerhyddor för att lösa problemen.

Dagens fordonspark består av cirka fem miljoner personbilar i trafik, varav cirka 70 000 är eldrivna, helt eller hybriddrift. Att byta ut närmare fem miljoner bilar fram till 2030 skulle innebära att 548 000 bilar skall nyregistreras, årligen. Det innebär 1500 nya bilar, varje dag, fram till 2030. Tillsammans med alla andra skatter och avgifter miljöpartiet föreslår är detta komplett vansinne.

Inte heller är elnätet anpassat för att kunna förse dessa nya fordon med el. Vi har inte tillräckligt många laddstolpar i landet för att möta efterfrågan från dagens 70 000 elbilar, än mindre 5 miljoner nya. Samtidigt ökar andelen eldrivna bussar och tunga lastbilar. Sverige behöver dubblera sin elproduktion fram till 2045 om vi skall klara denna omställning. Samtidigt vill regeringen lägga ner kärnkraften som idag står för närmare hälften av dagens elproduktion.

Matematiken går inte ihop. Vansinnet är totalt.

Sverigedemokraterna har en tydlig inriktning för att nå de uppställda klimatmålen. Det skall ske genom att ge människor möjlighet att välja miljövänliga alternativ. Att straffbeskatta boende och företagande på landsbygden främjar inte en klimatomställning. Att skyhöga bränslepriser skulle tvinga fram ett klimatsmart leverne för de som bor långt bortom Södermalms tunnelbanestationer är en bisarr miljöpartistisk feberdröm.

Miljöpartiets framtidsvision är en återgång till ett liv i lerhyddor med stampade jordgolv. Ingen el, ingen infrastruktur, inga bilar och ingen inhemsk industri. Miljöpartiets politik utgör inte bara en samhällsfara utan är ett hot mot hela civilisationen.

Thomas Morell
Riksdagsledamot i trafikutskottet
Sverigedemokraterna

Om artikeln

Publicerad: 2021-09-08 15:09
Kategori: Nyheter
Taggar: Debattartikel Miljö Sverigedemokraterna Thomas Morell