DEBATTARTIKEL
Thomas Morell (SD). Foto: Göran Rosengren, arkiv

THOMAS MORELL (SD):

”Det måste bli ett slut på det omfattande fusket”

I slutet av januari genomförde trafikpolisen och gränspolisen en gemensam insats för att komma åt oseriös åkeriverksamhet.
Under många år har jag, tillsammans med åkeriägare, anställda förare och andra politiker, kämpat för att få till en kontrollverksamhet värd namnet.

Den seriösa åkerinäringen är utsatt för omfattande konkurrens där förare från låglöneländer utnyttjas hänsynslöst.
Förarna tvingas köra med flera förarkort för att de ska utnyttjas maximalt. Det sätter inte enbart den sunda konkurrensen ur spel, det är även ett hot mot trafiksäkerheten.

Att fuska med kör- och vilotider har idag blivit så vanligt att luttrade trafikpoliser uttrycker det som ”att fiska i ett akvarium”. Strax innan jul ertappades ett åkeri med att flera av förarna körde på fler kort än sitt personliga. Tre fordon kontrollerades och i samtliga fall förekom fusk med förarkorten. Tre kontrollerade fordon och tre manipulerade körtider. Det är en ledtråd kring omfattningen av problemet och vilken utmaning det utgör för de seriösa åkeriföretagen.

Den olagliga trafiken är en viktig del i de kriminellas verksamhet. Det smugglas in alkohol, narkotika, vapen och människor. Att det förekommer människosmuggling blev tragiskt nog alltför uppenbart i England när 39 personer dog i en frystrailer förra året. Sverige är ingalunda befriade från den typen av kriminell verksamhet.


Den olagliga trafiken
används även för att föra ut stöldgods ur landet. Försäkringsbolagen uppger att värden på över två miljarder kronor förs ut ur Sverige varje år. En kostnad som måste betalas av försäkringsbolagens kunder – vanliga medborgare.

Hur blev då utfallet kring trafikpolisens och gränspolisens gemensamma kontroller i januari? Med tanke på de begränsade resurser som avsätts var polisens satsning lyckad. Man hittade drograttfylla, manipulerade färdskrivare, utnyttjande av annans förarkort, otillåten cabotagetrafik, olovlig körning, skattebrott med mera. Tyvärr visade den begränsade insatsen det enorma behovet av en fungerande kontrollverksamhet.

Jag har sagt det förr och jag säger det igen – kontrollerna på vägarna måste förstärkas omgående. Det måste bli ett slut på det omfattande fusket inom transportnäringen innan den seriösa verksamheten dukar under. Jag arbetar intensivt med dessa frågor i riksdagen och kommer fortsätta driva frågan tills den dagen vi ser att regeringen faktiskt tar sitt ansvar och skapar sunda villkor för den yrkesmässiga trafiken.

Thomas Morell
Riksdagsledamot, Sverigedemokraterna

Om artikeln

Publicerad: 2020-01-24 15:26
Kategori: Debatt
Taggar: Polisen Sverigedemokraterna Thomas Morell Transportfusk