INSÄNDARE

Transportstyrelsen ett hot mot rättssäkerheten!

Transportstyrelsen har verkligen fått upp ångan när det gäller sanktionsavgifter.
De har fullt upp med att skicka ut sina utredningar till åkerier som de tycker slarvar med sin verksamhet. Nåja, det finns säkert åkerier som inte har rent mjöl i påsen, så är det säkert.

Men – flera åkerier jag har pratat med är djupt bedrövade över situationen. De planerar verksamheten noggrann, följer upp och skäller på de förare som inte följer åkeriets anvisningar. En åkare sparkade dessutom en förare som fullständigt struntade i vad åkeriägaren sa till honom. Spelar ingen roll svarade Transportstyrelsen, du har inte gjort tillräckligt och därför skall du betala en sanktionsavgift.

Jag som åkeriägare får dessutom en sanktionsavgift om föraren glömmer att trycka rast i färdskrivaren i samband med ett matuppehåll. Trots att föraren skrev ut en remsa och på baksidan förklarade att han glömde trycka rast när han gick och åt, så anses jag som arbetsgivare var skyldig till detta!

Hur långt skall idiotin tillåtas gå innan någon med sunda vätskor drar i bromsen och stoppar detta vansinne? Plötsligt skall jag bli ansvarig för andra människors misstag, vilket Transportstyrelsen tycker är fullständigt normalt. Transportstyrelsen anser det vara helt legalt att ge mig böter för något jag inte har gjort, eller ens haft möjlighet att påverka.

Transportstyrelse tycker att jag i varje minut dygnet runt skall ha minutkontroll på mina förare, oavsett var de befinner sig. Finns det över huvud taget någon annan arbetsgivare som har det kravet på sig. Vet exempelvis generaldirektören för Transportstyrelsen vad varje enskild anställd gör just i denna minut. Kravet gäller inte enbart arbetstid, även fritiden omfattas eftersom någon enskild anställd faktiskt kan ha det dåliga omdömet att glömma trycka på en knapp!

Samtidigt som Transportstyrelsen plågar livet ur svenska åkare, tillåts de utländska bilarna köra i stort sett hur som helst! Flera uppmärksammade fall i tidningarna har visat att det är rena vilda västern ute på vägarna. Ni minns säkert när det bogserades en bulgarisk lastbil i hög fart på motorvägen i snöglopp.

Polisen som kallades till platsen såg inget konstigt i att lastbilen saknade ordentlig belysning i mörkret och till råga på allt bogserades i 90 kilometer. Att poliser inte förstår att detta är fel är……, ja vad skall man säga! Vad gjorde dessa poliser under teorilektionerna på körskolan? Det är ju baskunskaper för körkort vi pratar om!

Jag börjar bli rätt gammal och har varit med om en hel del i livet, men aldrig tidigare har jag upplevt något liknande. Landet är ju i ett totalt förfall.

Jag har levt i tron att Sverige var en rättsstat, där man värnat om rättssäkerheten – men där får jag lov att tänka om!
Närmare en bananrepublik än så här kan vi knappast komma!

Åkare Åkesson Åkarstad

Om artikeln

Publicerad: 2014-08-14 18:24
Kategori: Insändare
Taggar: Rättssäkerhet Sanktionsavgifter Transportstyrelsen