Fotograf: Göran Rosengren

Schenker i kvällens Uppdrag granskning:

Vi betalar 52 kronor per mil

Kvällens Uppdrag granskning på SVT1 handlar om underbetalda utländska chaufförer som kör vägtransporter i Sverige. I reportaget avslöjas bland annat hur mycket ? eller snarare hur lite ? några av landets största speditörer betalar sina transportörer.
Programmet lär innebära att exempelvis Schenker har ett digert arbete framför sig i att försöka återupprätta sin heder.

Proffs har redan fått se kvällens Uppdrag granskning. Reportaget, som är gjort av reportrarna Michael Syrén, Jorun Collin och Janne Josefsson, belyser situationen för de utländska chaufförer som trafikerar Sverige. Chaufförerna avslöjar hur mycket de får betalt och under vilka omständigheter de tvingas arbeta och bo. Förnedrande och nervärderande på alla sätt. Och faktum är att det i vissa fall är svårt att inte tycka synd om förarna.

En filippinsk förare kostar cirka en sjättedel av vad en svensk förare gör, brutto. De konkurrerar alltså ut även bulgarer och makedonier i det avseendet.

De låga lönerna framkallar kriminalitet i form av bland annat dieselstölder. Något som även det framgår i reportaget.

SVT-reportern Michael Syrén går dessutom ”undercover” och utger sig för att vara nyetablerad åkare i jakt på transportuppdrag. Ganska omgående står det klart att de kalkyler som experter har hjälpt till att ta fram – och som speglar de faktiska kostnaderna för att driva ett åkeri – spricker ganska rejält. Speditörerna skrattar åt de svenska lönerna.

Representanten för Schenker säger sig till exempel betala cirka halva priset mot kalkylen, 52 kronor, mot de 111 kronor per mil som enligt experterna utgör den nedre gränsen för att få åkeriet att gå runt.
I efterhand ges en rad krystade förklaringar, som inte precis höjer transportföretagets trovärdighet.

Man har också satt fokus på transportbeställaren. Volvo, Ericsson, ABB och IKEA är några exempel på företag som i sina respektive policys lägger ut vackra ord om socialt ansvarstagande. En bild som även den smulas sönder i programmet.

ABB har till exempel inte en aning om vem som kör deras gods, som i många fall är värt flera miljoner kronor.

Uppdrag granskning sänds på SVT1 kl 20.00 i kväll, onsdagen den 20 mars.
Efter programmet kan man chatta med reportrarna på www.svt.se.

Om artikeln

Publicerad: 2013-03-20 11:43
Kategori: Nyheter
Taggar: Janne Josefsson Jorun Collin Michael Syrén SVT Uppdrag granskning Utländska chaufförer