mobiltelefon

Listar alla artiklar taggade med: mobiltelefon

Äta bakom ratten värre än att SMS:a

Vem har inte klämt en burgare under bilkörning någon gång? Men, det är sämre för uppmärksamheten än att skicka ett textmeddelande, skriver Werksta i ett pressutskick. Ät inte bakom ratten. Stanna, sträck på benen och ät i lugn och ro, för säkerhets skull.

Karin Enström (M) vill ha mobilförbud även för cyklister

Sedan drygt 1,5 år tillbaka är det förbjudet att hålla en mobiltelefon i handen när du kör motorfordon i Sverige. Syftet med lagen är att minska det trafikfarliga användandet och därigenom skydda förare och andra i dennes omgivning. Så inleder Karin Enström (M) sin motion, där hon vill att även cyklister ska omfattas av förbudet.

Lastbilsförare kollar i mobilen fler än tre gånger i timmen under färd

Bristande uppmärksamhet under några sekunder kan orsaka en olycka. ”I en hastighet om 40 km/h hinner du rulla 22 meter på 2 sekunder. Det kan hända mycket på dessa meter och sitter man dessutom i en tung lastbil kan skadan bli stor om något oförutsett sker. Så låt mobilen vara under färd”, säger Anders Wallstenius, motorspecialist på Länsförsäkringar.

Appen som varnar för osäkra parkeringsplatser, trafikläget och vädersituationer

Brottsstatistik visar att det finns få säkra rastplatser för yrkesförare. Detta har försäkringsbolaget Volvia tagit fasta på och lanserar nu appen Roadsmart som kontinuerligt uppdateras med färsk statistik från polisen och som varnar förarna för otrygga platser, aktuella vägarbeten och trafikolyckor. Dessutom ger Roadsmart aktuell information om trafikläge, väder, anvisningar till närmaste verkstad och en funktion för att beställa bärgning.

Diodlampor vs olaga yrkesmässig trafik

Vi har fått ytterligare en lag att förhålla oss till i trafiksammanhang, en lag som skärper kraven på användning av mobiltelefon och annan liknande utrustning under körning.
Om vi bortser från frågan om lagen kommer att ha någon betydelse ur ett trafiksäkerhetsperspektiv eller inte, kan vi istället fundera på hur polisen ska kunna kontrollera att du faktiskt håller fingrarna borta från din älskade nalle när du kör.