Äta bakom ratten värre än att SMS:a

Vem har inte klämt en burgare under bilkörning någon gång? Men, det är sämre för uppmärksamheten än att skicka ett textmeddelande, skriver Werksta i ett pressutskick. Ät inte bakom ratten. Stanna, sträck på benen och ät i lugn och ro, för säkerhets skull.

Att äta medan man kör sänker reaktionsförmågan med upp till 44 procent. Det är mer än då man skickar ett textmeddelande. Det här framkommer i en undersökning som gjorts vid Leeds universitet i Storbritannien.

Enligt en färsk undersökning utförd av den nordiska skadeverkstadskedjan Werksta, har var femte svensk ätit samtidigt som man kör bil. Bland de under 35 år har var tredje gjort det.

Svenskarna känner till riskerna med att använda sin mobiltelefon samtidigt som man kör bil. I Werkstas enkät medger bara sju procent att man hållit på med telefonen medan man kör. Däremot verkar färre vara medvetna om riskerna med att äta och köra samtidigt.

Urban Tibbelin, Operations Chef på Werksta.
– Bilen är inte en plats där det lönar sig att göra flera saker samtidigt. Det kan verka ofarligt att äta samtidigt som man kör, men faktum är att det här märkbart försämrar vår förmåga att reagera på överraskande händelser i trafiken. Enligt en amerikansk undersökning löper de bilister som äter eller dricker en 3,6 gånger högre risk att råka ut för en olycka än de bilister som koncentrerar sig på att köra, säger han.

Enkäten visar att det är vanligare att man i ålderskategorin 23–35 år äter eller dricker samtidigt som man kör bil. Av dessa hade var tredje, 32 procent, ätit bakom ratten. Bland dem som var över 56 år var andelen tio procent.

Det är förståeligt att magen börjar kurra under långa bilfärder, men då är det klokast att ta en paus i körandet. När man kör långa sträckor lönar det sig också att undvika tunga måltider. Det är bättre att äta litet och oftare, säger Urban Tibbelin.

Om artikeln

Publicerad: 2021-08-05 11:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Äta i bilen Äta och Köra Mat mobiltelefon Trafiksäkerhet Transport Werksta