Kör- och vilotidsbrott

Listar alla artiklar taggade med: Kör- och vilotidsbrott

Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Politi.dk, arkiv

Lettiskt åkeri får betala 720 000 för kör- och vilotidsfusk – i Danmark

Rätten i Roskilde i Danmark har dömt en transportfirma i Lettland till dryga böter efter att dansk polis avslöjat omfattande kör- och vilotidsfusk.
Transportföretaget dömdes nyligen att betala 450 000 danska kronor, vilket i runda slängar motsvarar 720 000 svenska. Anledningen är att rätten i Roskilde har funnit företaget ansvarigt för kör- och vilotidsbrott som tre av företagets chaufförer har begått.
Speditören är i skrivande stund inte misstänkt för brott. Foto: Göran Rosengren

Skällde ut polisen ”efter noter” – fick ändå betala 108000

När Proffs besöker kontrollplatsen vid Långeberga utanför Helsingborg i tisdags i förra veckan, stoppas bland annat ett östeuropeiskt trailerekipage för rutinkontroll. Ganska omgående framkommer det att transporten i fråga kan röra sig om ett otillåtet cabotage. Och det visar sig snart att så är fallet. Men kontrollen skulle visa sig bli betydligt kostsammare för åkeriet än ”bara” 60 000 kronor i förskott på sanktionsavgift.
Den tomma tanken skulle transporteras till rengöring och reparation. Men utan rätt utrustning, utbildning och dokumentation riskerar det att bli ett kostsamt risktagande att chansa på att köra. Som i det här fallet.

Chaufförer läxade upp ”okunnig” trafikpolis

Du vet inget, du har fel. Du måste läsa på. Uttalandena har gått lite som en ”röd tråd” vid några fordons- och förarkontroller som trafikpolis Farid Umeflod i Helsingborg har gjort på senare tid. En slovensk förare stod ihärdigt på sig när han ertappats med diverse kör- och vilotidsfusk. Han hade nämligen talat med sina kollegor – enligt dem hade polisen fel och föraren rätt. En svensk förare försökte använda retoriken i syfte att få koppla en trailer med en tom men ej rengjord ADR-tankcontainer.
Båda förarna var ute i ogjort väder.