Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Politi.dk, arkiv Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Politi.dk, arkiv

Lettiskt åkeri får betala 720 000 för kör- och vilotidsfusk – i Danmark

Rätten i Roskilde i Danmark har dömt en transportfirma i Lettland till dryga böter efter att dansk polis avslöjat omfattande kör- och vilotidsfusk.
Transportföretaget dömdes nyligen att betala 450 000 danska kronor, vilket i runda slängar motsvarar 720 000 svenska. Anledningen är att rätten i Roskilde har funnit företaget ansvarigt för kör- och vilotidsbrott som tre av företagets chaufförer har begått.

Det var i oktober 2020 som den danska polisen stoppade en lastbil från Lettland vid Köge strax söder om Köpenhamn. Vid kontrollen visade det sig att chauffören körde med någon annans förarkort i färdskrivaren.

Chaufförens förarkort hittade polisen under mattan i hytten. Kortet hade svepts in i folie.

Den efterföljande utredningen resulterade i att transportföretaget ställdes till svars för att tre av deras chaufförer vid upprepade tillfällen har kört på ”annans förarkort” och att dessa inte har följt gällande kör- och vilotidsbestämmelser.

Med dessa konstateranden som grund fann domstolen att det förelåg ”synnerligen försvårande omständigheter” och dömde företaget till böter på 450 000 danska kronor.

Det lettiska företaget nekar till brott eftersom man inte anser sig vara ansvariga för förarnas körning.

För två av chaufförerna var det inte första gången man fick känna på det dynamiten i danska rättsväsendet. Den ena har tidigare dömts att betala 74 000 danska kronor i böter samt till 30 dagars villkorligt fängelse. Den andra har tidigare dömts till 67 500 danska kronor och 20 dagars villkorligt fängelse.

Trots att transportföretaget motsätter sig domen har de danska myndigheterna belsagtagit två av företagets lastbilar tills böterna är betalda.

Om artikeln

Publicerad: 2023-03-16 08:57
Kategori: Nyheter
Taggar: Danmark Kör- och vilotidsbrott Rättsfall Tungvognscenter