Personer och fordon har ingen koppling till den aktuella artikeln. Foto: Midt- og Vestsjællands Politi, arkiv

Energidryck avslöjade omfattande körtidsfusk

En vaken polis och en trött chaufför har resulterat i att en tysk chaufför och dennes åkare får betala 265 400 danska kronor i böter. Det beslutade rätten i Roskilde nyligen.Danska Tungvognscenter Øst stoppade i februari förra året ett utlandsregistrerat ekipage för rutinkontroll. I lastbilen fann polisen tecken på ”stor förbrukning av energidrycker”. Det skulle snart visa sig att det fanns en naturlig förklaring till det.

Under kontrollen kunde polisen konstatera grova överträdelser av kör- och vilotidsreglerna under den gångna 28-dagarsperioden.

I domen från rätten i Roskilde framgår det att åkeriet döms på 27 punkter och chauffören på 26. Totalt ska de båda parterna betala 265 400 danska kronor, vilket motsvarar cirka 380 000 svenska.

Utöver böter förbjuds chauffören att köra lastbil och buss i Danmark under sex månader.
– Jag är totalt sett nöjd med domen, förklarar specialåklagare John Catre Nielsen.

Enligt poliskommissarie Henrik Fobian, chef för Tungvognscenter Øst vid polisen på Midt- och Vestsjælland, är den här typen av ärenden väldigt svåra att utreda.
– Det är inte helt okomplicerat när en förare har brutit mot kör- och vilotidsreglerna, och samtidigt under långa perioder har kört utan förarkort i färdskrivaren så att vi inte med säkerhet kan säga vem som har suttit bakom ratten på alla körningar som gjorts, säger Henrik Fobian som menar att inspektörernas specialkompetens därför är av yttersta vikt i utredningsarbetet.

Om artikeln

Publicerad: 2021-01-22 13:23
Kategori: Nyheter
Taggar: Danmark Kör- och vilotidsbrott Rättsfall Tungvognscenter Öst