Arkivbild.

Körning utan förarkort kostade 220 000 – i Danmark

En tysk åkeriägare och dennes chaufför dömdes nyligen av rätten i danska Kolding att betala dryga böter för körning utan förarkort i färdskrivaren.

Specialåklagare Pernille Moesborg förklarar att lastbilen stoppades av Tungvognscenter Syd den 26 maj förra året vid rastplatsen Hylkedal utanför Kolding. Först såg det ut som att föraren var ensam i lastbilen.
– Under kontrollen visade det sig att åkeriägaren låg och sov i hytten, berättar Pernille.

Det framkom så småningom att de båda hade kört fordonet. Men den som inte körde har tagit ut sitt förarkort ”så det såg ut som att höll sig till reglerna om kör- och vilotider, även om så inte var fallet”, skriver den danska polisen i en kommentar.

Varken chauffören eller åkeriägaren dök upp i rättssalen men erkände att de hade gjort sig skyldiga till brott via sin advokat.

Föraren dömdes till 32 000 DKK i böter (cirka 46 000 SEK) samt att han ovillkorligen förbjuds att köra tunga fordon i Danmark i sex månader från dagen då domen meddelades.

Åkeriägaren dömdes till 120 500 DKK (cirka 174 000 SEK) samt villkorat förbud att köra tunga fordon i Danmark. Hur länge, framgår inte av pressmeddelandet.

Om artikeln

Publicerad: 2021-10-05 15:26
Kategori: Nyheter
Taggar: Danmark Förarkort Kör- och vilotidsbrott Tungvognscenter Syd