E22

Listar alla artiklar taggade med: E22

SVEN-ERIK ALHEM
Vem är det här? Proffs krönikör gissar att inte är många vet vem som är högste chef på Traf­ikverket. Foto: Elin Gårdestig

Hur många vet vem som är högste chef på Trafikverket?

Trafikverket har ofta – berättigat – hamnat i blåsväder. Ibland till följd av annat besvärligt ”riktigt” skitväder som till exempel under stora snökaoset på E22 i vintras. Det var då i början av januari inemot tusen bilar med förare och ibland passagerare fastnade på E22 mellan Hörby och Kristianstad i Skåne. Många människor var i fara när de fick sitta kvar länge i sina fordon innan de till slut kunde evakueras.

Bärgaren om E22-kaoset: ”Det tog över ett dygn innan vi fick beställningen”

Your Image Description
Den 3 januari drog kraftiga vindar och snöfall in över stora delar av landet. På E22 mellan Hörby och Kristianstad uppstod milslånga köer och det tog över två dygn innan Europavägen kunde öppnas för trafik. Att köerna uppstod menar Trafikverket berodde på att ett utländskt lastbilsekipage inte kunde ta sig fram i snön och halkan. ”Utländska ekipage med dåliga däck”, har varit en vanligt förekommande förklaring. Men det anser varken trafikpolisen, bärgningsföretaget eller Transportstyrelsen stämmer.
DEBATTARTIKEL

Ett minst sagt märkligt förslag från VTI – förbjud tung lastbilstrafik!

Efter det att drygt 1 000 fordon fastnat på E22 kom ett märkligt förslag från en forskningsledare på VTI, Statens väg- och trafikforskningsinstitut. Tydligen kan VTI tänka sig att ”…förbjuda tung lastbilstrafik på vissa delsträckor om väderprognoserna ser alldeles för dåliga ut och man vet att det finns risk att man inte hinner komma ut och ploga för att se till att vägarna är lämpliga att köra på.”