Så påverkas trafiken av Trafikverkets mest omfattande avstängning

Nu på torsdag, den 11 oktober, stänger Trafikverket E6 för att möjliggöra utbyggnaden av järnvägen mellan Lund och Arlöv. Trafiken leds om till andra vägar med stora trafikstörningar som följd. Proffs har pratat med några som påverkas av avstängningen.

Det här är en av de mest omfattande vägavstängningarna som Trafikverket har genomfört, sett till hur många fordon som påverkas då det dagligen passerar cirka 55 000 fordon genom Trafikplats Alnarp.
– Dessa ska nu ledas om till andra vägar i regionen vilket ställer stora krav på planering och beredskap för det oförutsedda, säger Göran Holmberg på Trafikverket.

På kvällen den 11 oktober, stängs E6 av helt och grävmaskiner börjar schakta bort de cirka 40 000 kubikmeter massa som ska flyttas varav cirka 37 000 sedan ska tillbaka.

Avstängningen kommer att påverka trafiken på alla vägar i sydvästra Skåne, men det ska skyltas ordentligt, säger Trafikverket.
– Skyltar på cirka 150 platser, kommer att visa omlednings- och alternativa vägar, men vi räknar med mycket stora trafikstörningar, säger Kristofer Söderberg, biträdande projektledare för Lund-Arlöv fyra spår.

Vi kontaktar LBC i Malmö för att höra hur de tänker kring den stundande avstängningen. Har ni förberett er?
– Nej, svarar en av transportledarna. Inte mer än att vi har informerat de åkare som är anslutna till oss om avstängningen.

Då det mesta LBC kör ut inte omfattas av särskild tidspassning, förväntas inga problem med leveranstiderna. Han hoppas att de som ska ut i trafiken, är ute i god tid så att det inte sker olyckor när det blir stressigt.
– Vi ska inte ta ut problemen i förskott, avrundar han.

På Westerbergs Åkeri i Lund, säger Andreas Westerberg att inte heller de har förberett sig på något särskilt sätt.
– Vi har tittat på alternativa vägar, men där kommer ju alla andra också att köra, så visst kommer det att bli störningar, säger han.

Eventuella tidslossningar kan komma att fallera, men när det råder en exceptionell situation, kan exakta tider inte åberopas.
– Det är bra om våra kunder anpassar sig och planerar lite mer i förväg, säger Andreas Westerberg,

Dalby Taxi har även bärgningsbilar och ser att avstängningen kommer att påverka påtagligt och redan nu finns det många avstängningar som kräver planering av alternativa vägval, säger åkeriägaren Mikael Nilsson. Hur kommer kunderna att påverkas?
– Vissa resor som till exempelvis till flyget, är det fasta priser på och berörs inte av förseningar och stopp, men övriga resor där det blir omvägar och förseningar, kommer att belasta kunderna, säger han.

Kvällsposten har skapat en Facebookgrupp speciellt för vägavstängningen, du hittar den här!

Bra att veta:

Så här kör du under tiden avstängningen varar.
Frågor och svar om avstängningen av E6
Trafikverkets sida om projektet

Information in English

Grafik: Trafikverket

 

Om artikeln

Publicerad: 2018-10-08 12:26
Kategori: Nyheter
Taggar: E22 E6 Fyra spår Trafikverket Vägavstängning