Regeringen har gett tre nya uppdrag till Trafikverket och Trafikanalys i syfte att förbättra förutsättningarna för godstransporter över hela landet. Åtgärderna är en del av ett bredare godstransportpaket som syftar till att stärka konkurrenskraften och underlätta näringslivets transporter.
– En väl fungerande transportinfrastruktur är avgörande för svensk konkurrenskraft och för att hela Sverige ska fungera. Regeringen fortsätter därför arbetet med att utveckla förutsättningarna för en effektiv godstrafik som främjar jobb och tillväxt, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.
Trafikverket ska ta fram en handlingsplan för att effektivisera långväga godstransporter, särskilt de som passerar läns- och nationsgränser. Planen ska innehålla konkreta åtgärder för att bland annat korta handläggningstider och förbättra tillförlitligheten i transporterna. Uppdraget ska slutredovisas senast den 1 februari 2029.
Trafikanalys får i uppdrag att ta fram ett kunskapsunderlag om faktorer som påverkar godstrafiken på järnväg. Bland annat ska myndigheten analysera väntetider vid signaler, planerade banarbeten och hur ofta tågen avviker från tågplanen. Syftet är att ge regeringen ett tydligare beslutsunderlag för hur järnvägslogistiken kan effektiviseras. Detta uppdrag ska redovisas senast den 12 februari 2026.
Regeringen vill också underlätta för tyngre lastbilstransporter genom att skapa sammanhängande godsstråk med högsta bärighetsklass (BK4). Trafikverket får därför i uppdrag att kartlägga behovet av förstärkta vägar även utanför det statliga vägnätet, i dialog med kommuner och andra väghållare. Redovisning ska ske senast den 9 januari 2026.
Genom de tre uppdragen vill regeringen skapa bättre samordning och långsiktiga förutsättningar för ett effektivt och konkurrenskraftigt godstransportsystem.