Pressbild från OKQ8. Foto: Pelle Lundberg Pressbild från OKQ8. Foto: Pelle Lundberg

Laddstation för tung trafik i Norrköping

OKQ8, Skellefteå Kraft och Volvo Lastvagnars satsning på elektrifiering av tunga vägtransporter fortsätter. Igår öppnade två supersnabbladdare vid OKQ8:s IDS-station på Skärblackavägen 4 i Norrköping. Med 41 laddstationer totalt, är målsättningen med satsningen att etablera ett av Sveriges största sammanhållna nätverk av publika laddstationer för tung trafik.

– Norrköping är strategiskt viktigt då staden har en stark logistik- och industrisektor, med stora företag inom tillverkning, handel och distribution och flera logistikcenter. Vi är övertygade om att ökade möjligheter till laddning av tunga transporter i Norrköping är en viktig nyckel för att kunna påskynda omställningen, säger Karin Eriksson, vd på OKQ8.

Transportsektorn och fordonstillverkare som Volvo Lastvagnar räknar med att 70 procent av nyförsäljningen av tunga lastbilar kommer att bestå av batterielektriska fordon år 2030. Ellastbilar som drivs av förnybar el kommer därför att utgöra en viktig pusselbit i omställningen av transportsektorn.

OKQ8, Skellefteå Kraft och Volvo Lastvagnar Sverige har gemensamt sökt och fått medel från Energimyndigheten för att etablera ett av Sveriges största sammanhållna nätverk av publika laddstationer för tung trafik och underlätta transporter inom och mellan regioner. Stödet omfattar idag totalt 41 platser, uppdelat mellan Volvo Lastvagnars återförsäljare och OKQ8:s anläggningar.

– Satsningen är ett strategiskt viktigt val för hela omställningen till ett hållbart samhälle där Skellefteå Kraft har en viktig roll som möjliggörare, säger Sanna Lundström, chef affärsområde marknad på Skellefteå Kraft.

Laddstationen på OKQ8:s IDS-station för tung yrkestrafik på Skärblackavägen är tillgänglig för alla tunga fordon oavsett tillverkare, men även för personbilar. På plats finns två laddare med en kontinuerlig effekt på 350kW och en ny sorts betalningsterminal som möjliggör att fler lastbilar kan ladda samtidigt.

OKQ8 skriver i ett pressmeddelande att ett öppet och heltäckande nätverk bidrar till den trygghet som är avgörande för att ta steget från fossila drivmedel till mer hållbara alternativ.

Ebba Bergbom Wallin, chef för elektromobilitet på Volvo Lastvagnar Sverige, ser behovet av en bättre laddinfrastruktur.
– För att köra transporter hållbart på el behöver antalet laddstationer öka i Sverige, och här vill vi vara med och driva utvecklingen tillsammans med våra samarbetspartners. Därför är vi mycket glada över att öppna stationer i nätverket, säger hon.

Om artikeln

Publicerad: 2024-05-31 12:55
Kategori: Nyheter
Taggar: Laddinfrastruktur Norrköping OKQ8 Skellefteå Kraft Volvo Lastvagnar