David Gotthardsson, Scania och Håkan Berntsson, Schenker Åkeri. David Gotthardsson, Scania och Håkan Berntsson, Schenker Åkeri.

DB Schenker först med Scanias ellastbil för fjärrtransporter

Efter tre år av förberedelser och forskning inom projektet E-Charge börjar DB Schenker nu att testköra Scanias helelektriska tunga lastbil i ordinarie linjetrafik mellan Jönköping och Södertälje.

Nu testar Schenker elektrifierade tunga fordon i daglig drift.
– För Schenker är syftet att testa och få erfarenhet av helelektriska tunga fordon i långväga linjetrafik. Elektrifieringen för de tunga fordonen spelar en avgörande roll för vår omställning till koldioxidneutrala transporter eftersom den tunga trafiken står för de största utsläppen för oss är det otroligt viktigt, säger Anna Hagberg, Head of Network & Linehaul på DB Schenker.

Lastbilen ska ersätta det nuvarande dieseldrivna fjärrekipaget. Ekipaget kommer att transportera gods mellan terminalerna i Jönköping och Södertälje under kväll och natt samt distribuera till kunder på respektive ort under dagtid. Laddningen av fordonet kommer att ske med ABB E-mobilitys högeffektsladdare på Schenkers terminaler.

Lastbilen har en kapacitet på 728 kWh vilket innebär sju batterier. Fordonet har utrustats med extra batterier för att klara att operera under nordiska förhållanden med 64 ton GTW och 24 m längd utan laddning på en sträcka på ungefär 300 km.
– Fordonet är Scanias första långdistansbatterielektriska fordon med denna kapacitet. Jag är väldigt nöjd över att vi nu startar våra första kundtester, säger David Gotthardsson, Concept Leader på Scania Pilot Partner.

Att minska utsläppen från fjärrtransporter är avgörande för Scania och för att bromsa klimatförändringarna.
– Projektet E-Charge ger oss en unik möjlighet att samarbeta med andra intressenter, att testa och lära tillsammans. Tillsammans med DB Schenker testar vi nu lösningar i verkliga operationer, säger Tony Sandberg, Vice President Scania Pilot Partner.

E-Charge är ett projekt där 14 ledande parter inom sektorer som fordonstillverkning, akademi, logistik, el och drivmedel arbetar tillsammans för att accelerera utvecklingen. I projektet, som leds av Lindholmen Science Park, deltar ABB E-Mobility, Chalmers, Circle K, Schenker, ICA, OKQ8, Linköpings universitet, Lunds universitet, Scania, Tommy Nordbergh Åkeri, Uppsala universitet, Vattenfall och AB Volvo. Projektet finansieras av Fordonsstrategisk Forskning och Innovation (FFI).

Om artikeln

Publicerad: 2024-05-17 09:03
Kategori: Nyheter
Taggar: Ellastbil Scania Schenker