Tyska chaufförers lönekrav är måttliga. Vad vill svenska chaufförer tjäna? Tyska chaufförers lönekrav är måttliga. Vad vill svenska chaufförer tjäna?

Lastbilschaufförer kräver måttliga löner

Jobmatch.me-plattformen har undersökt vad tyska chaufförer vill ha i lön och ställde den frågan till över 7 500 tyska yrkesförare. Rapporten som publicerades visar enligt Jobmatch.me att yrkesförare, trots chaufförsbristen och ihållande höga konsumentpriser, att lönekraven är måttliga.

Chaufförsbristen är alarmerande, även globalt. Finns det något som kan locka fler att bli chaufförer? Det kan vara lönen man vill ha för sitt arbete. I Tyskland har man frågat tydska chaufförer om just det.

Frågan Jobmatch.me ställde var: ”Vad vill du tjäna på ditt nya jobb?” Nu är rapporten publicerad och resultatet visar att de genomsnittliga lönekraven i Tyskland är motsvarande cirka 41 304 svenska kronor

Enligt Jobmatch.me är lastbilschaufförernas löneförväntningar för 2024 relativt måttliga trots brist på kvalificerad arbetskraft och ihållande höga konsumentpriser.

Chaufförerna som tillfrågats är registrerade användare på Jobmatch.me och när de registrerar sig svarar de på några frågor om sina kvalifikationer och lönekrav. Det finns för närvarande över 280 000 registrerade lastbilschaufförer på Jobmatch.me. Därför är det, enligt Jobmacht.me, möjligt att tillhandahålla meningsfull data om rikstäckande lönekrav.

Enligt lönerapporten understryker den kvartalsvisa jämförelsen från 2022 till 2024 trenden mot relativ löneåterhållsamhet. Medan ökningen av lönekraven från Q1 2022 till Q1 2023 fortfarande var plus 4,6 procent, fortsätter denna utveckling inte under andra kvartalet 2024. En jämförelse av de första kvartalen 2023 och 2024 visar en ökning av lönekraven på endast 1,6 procent.

Som en del av den nya lönerapporten från Jobmatch.me, analyserades lönekraven för lokal- och långväga transporter för första gången separat. I snitt krävdes motsvarande 39 719 svenska kronor för långväga transporter och motsvarande 41 304 svenska kornor för lokala transporter. Data från över 18 800 yrkesförare från områdena lokala och långväga transporter analyserades, skriver Eurotransport.

Om artikeln

Publicerad: 2024-04-22 13:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Chaufförsbrist Chaufförslön Godstransport Jobmatch.me