Borås Tidnings grundliga granskning av Kvalitetsflytt avslöjade bland mycket annat kriminalitet, våld, hot och droger. Borås Tidnings grundliga granskning av Kvalitetsflytt avslöjade bland mycket annat kriminalitet, våld, hot och droger.

Borås Tidnings granskning visar ett mörkt Kvalitetsflytt

Borås Tidnings omfattande granskning av Kvalitetsflytt visade redan 2019 att företaget har kopplingar till Hells Angels. Den fortsatta granskningen visade anställda som är grovt kriminella, en fackstrid som eskalerat i en polisutredning och hur en central ombudsman i Stockholm tagits ur tjänst, men det upptäcktes mer och mörkare missförhållanden.

Borås Tidning gjorde, efter oberoende tips, en grundlig och omfattande granskning av åkeriet Kvalitetsflytt och 26 november 2019 publicerade Borås Tidning det första avslöjandet om Kvalitetsflytt som visar att företaget under lång tid haft stöd av Hells Angels.

Mc-gänget har använts i konflikter med kunder och anställda. En källa sade till Borås Tidning att ”företaget tagit med sig en ökänd medlem i Hells Angels-kläder till möten”, något källan betraktar som indrivning.

Kvalitetsflytts ägare nekar först till kopplingarna till Hells Angels, men när Borås Tidning besöker åkeriet, har de inte hunnit gömma undan sakerna och då erkänner ägaren att en fullvärdig Hells Angels-medlem arbetat på firman i flera år. Ägaren hävdar att ”företaget gör en social insats genom att anställa ex-kriminella.”

Nästa artikel kommer den 27 november 2019 och då kan vi läsa att av de 41 anställda som har arbetat i eller fortfarande arbetar på företaget de senaste åren, är 26 dömda för brott. 22 av dem är dömda i närtid. Brotten hamnar i kategorier som ”mord, mordförsök, drogpåverkade lastbilschaufförer samt hot och förföljelse”.

Knark- och våldsbrottslingar, vapenmän och mördare. Borås Tidning har kartlagt de anställda på Kvalitetsflytt och tar upp ett extremt fall då en anställd försökte mörda en kollega. Gärningsmannen hade bara några timmar innan mordförsöket försökt köra på samma kollega utanför företaget. ”Jävla tjallare, vad har du sagt till chefen?

Under den våren låg Kvalitetsflytt i en infekterad tvist om lönen till en ex-anställd och omfattande brott mot kollektivavtalet. När lönestriden mellan Kvalitetsflytt och Transportarbetareförbundet flyttades till Stockholm tog den en chockartad vändning.

Borås Tidning avslöjade att den centrale ombudsmannen vänt sig till Hells Angels. När konflikten fick en lösning ville ombudsmannen tona ner händelsen och säger till Borås Tidning: ”Jag har kompisar som har varit HA. Han säger blir det konfrontation så sitter jag där. Dom vet vem jag är.” Ombudsmannen, tillika så kallad facktopp”, tas sedan ur tjänst. Ombudsmannen hävdar att det inte var något som skulle bli verklighet.

Under en förhandling sommaren 2019 tappar Kvalitetsflytts ägare fattningen och hotar den kvinnliga förhandlaren på ett så allvarligt sätt att Transportarbetareförbundet vidtagit säkerhetsåtgärder. Polisen utreder brott om olaga hot. Ägarens försvar: ”Jag gick upp lite i varv.”

Även Borås kommun tar avstånd från Kvalitetsflytt. Slutsatsen i rapporten från Centrum för kunskap och säkerhet (CKS) är otvetydig och ger vid handen att invånarna i Borås utsätts för överhängande fara vid flyttuppdragen. ”Väldigt många anställda återfaller i brott”, säger utredare Mikael Petersson till Borås Tidning.

Här kan du läsa mer om Borås Tidnings granskning via en tidslinje som ger er möjlighet att ytterligare fördjupa er i den grundliga och avslöjande granskningen tidningen genomfört.

Borås Tidning fortsätter att rapportera om Kvalitetsflytt både om såväl den nyligen genomförda återkallelsen av tillståndet samt att Kvalitetflytts överklagan ogillats och de har nekats inhibition. Därmed ska den yrkesmässiga verksamheten avstanna helt.

Nu hoppas vi att fler inom dagspressen ska följa Borås Tidnings goda exempel. Brist på transportverksamheter som behöver granskas är det tyvärr inte.