"Glädjande att regeringen tydligt markerar att antalet deltagare i arbetsmarknadsutbildning ska öka", säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning på Transportföretagen. "Glädjande att regeringen tydligt markerar att antalet deltagare i arbetsmarknadsutbildning ska öka", säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning på Transportföretagen.

Transportföretagen om Arbetsförmedlingens regleringsbrev 2024

I slutet av december kom regeringens regleringsbrev för Arbetsförmedlingens verksamhet 2024. Brevet är av betydelse för transportsektorns kompetensförsörjning, inte minst gäller det myndighetens arbetsmarknadsutbildningar som utgör en viktig källa till nya medarbetare inom branschen.

Med tanke på transportsektorns stora rekryteringsbehov tycker Transportföretagen att det är glädjande att regeringen tydligt markerar att antalet deltagare i arbetsmarknadsutbildning ska öka.
– Det stämmer också överens med det vi framfört till politiken vid ett flertal tillfällen under 2023, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning på Transportföretagen.

Regleringsbrevet innehåller även skrivningar om att öka antalet övergångar till utbildning och att Arbetsförmedlingen ”…ska öka den geografiska och yrkesmässiga rörligheten bland arbetssökande”. Det senare torde innebära att arbetssökande i större utsträckning än tidigare förväntas flytta till orter med arbetskraftsbehov.

Regeringen förväntar sig även att Arbetsförmedlingen ska ta fram en handlingsplan för hur företagens kontakter med myndigheten ska förenklas.
-Det, liksom andra delar av regleringsbrevet ska bli intressant att följa hur det kommer att verkställas i praktiken, avslutar Caj Luoma.

Vill du följa Transportföretagens arbete inom kompetensförsörjningsområdet kan du göra det här.

Om artikeln

Publicerad: 2024-01-05 13:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Arbetsförmedlingen Arbetsmarknadsutbildning Caj Luoma Chaufförer Tina Thorsell Transportföretagen Yrkesutbildning