Förra veckan levererade Furåsen Maskin AB tre fordon till Ukraina. På bilden ser vi Azovbataljonen i Druzhvika. Alen Stefanac näst längst till höger. Foto: Privat. Förra veckan levererade Furåsen Maskin AB tre fordon till Ukraina. På bilden ser vi Azovbataljonen i Druzhvika. Alen Stefanac näst längst till höger. Foto: Privat.

”Klart att lastbilen ska till Ukraina”

Ukrainas trupper behöver fordon både för transporter av krigsmateriel och personal, men även för att flytta döda kroppar. Alen Stefanac har som volontär engagerat sig i just detta och när frågan kommer upp om någon har en tung lastbil att skänka eller sälja för en billig peng, visar det sig att den finns i Jönköping. Åkaren och ägaren Johan Kullgren lägger upp ett inlägg på Truckers Paradise om projektet och gensvaret är fantastiskt. ”Klart att lastbilen ska till Ukraina!”

Alen Stefanac är åkare och ägare till Furåsen Maskin AB i halländska Frillesås, men han är också en djupt engagerad volontär i att hjälpa Ukraina genom att skicka transportfordon, stora som små. Hittills har han bidragit till att 20-talet fordon kommit till Ukraina varav 18 fortfarande är i drift.

Förra veckan levererade Furåsens Maskin två Volvo XC70 och en VW Transporter T5 till Brovary utanför Kiev. Där deltog Alen även i möte med soldaterna på plats. Fordonen var dels skänkta, dels köpta med insamlade medel.
– Fordonen är inte i perfekt skick, men jag fixar till dem och målar dem så att de är i bruksskick, säger Alen.

Alen vill alltid ha något att ”sätta tänderna i” så han ställde en fråga i en åkargrupp på Facebook om huruvida någon hade en billig lastbil att sälja eller skänka för leverans till Ukraina.
– Och det hade Johan Kullgren, säger Alen.

Johan Kullgren, ägare till Kullgrens Åkeri i Jönköping, skrev sedan i Facebookgruppen Truckers Paradise att han har en lastbil, en Scania R480, ståendes och undrar om det finns något intresse bland gruppens medlemmar att få ner den till Ukraina.

Responsen blev mycket stor och som har skett tidigare i Truckers Paradise, sluter medlemmarna upp. Klart lastbilen ska ner till Ukraina och det är här Alen kommer in i bilden eftersom han har kontakterna och tidigare erfarenhet av projekt som detta. Engagemanget i Truckers Paradise beskriver Alen som fantastiskt.
– Gruppens medlemmar har börjat skicka delar och vill bidra med pengar också, säger han.

Kullgrens lastbil kom alltså i rätt tid eftersom en dragbil som befinner sig i Ukraina nyligen skadats rejält.
– Den användes till att förflytta bland annat APC-fordon (armoured personnel carrier) och vissa modeller av stridsvagnar på en förstärkt maskintrailer, säger Alen.

Scanian är en skåpbil som nu ska byggas om till dragbil. Arbetet påbörjas i Jönköping där man lyfter av skåpet. Sedan ska den till Alen i Frillesås för det avslutande arbetet.
– Förutom målningen måste den vara i bra bruksskick och vi kommer att utrusta den med nödvändig och adekvat teknik, säger Alen.
Det kommer att ta cirka en månad innan resan till Ukraina kan påbörjas. Mottagare är 23:e separata specialistbataljonen.

Det kan inte nog understrykas att engagemanget görs på volontärbasis och är helt beroende av att andra också engagerar sig. Man är glad över alla bidrag man kan få.
– Kanske har någon en lastbil att skänka eller sälja för en billig peng? Kanske vill man bidra med olika reservdelar eller bidra med pengar, säger Alen.

Vill man swisha ekonomisk stöttning till arbetet med att skicka fordon till Ukraina, gör man det via 0708-19 96 50, mottagare är Alen.

Avslutningsvis frågar vi Alen vad för fordon som just nu står högt på listan.
– En buss för regional trafik åt militäradministrationen för transport av trupper på en flygplats som kommer att få större aktivitet snart. Det andra är det tragiska behovet av lätta lastbilar med kylaggregat för att transportera döda med, säger Alen som hoppas att allt fler engagerar sig.

Om artikeln

Publicerad: 2023-10-27 15:55
Kategori: Nyheter
Taggar: Alen Stefanac Johan Kullgren Krig Ryssland Transportmedel Truckers Paradis Ukraina Volontärarbete