Nu ska MAN eTruck rullas ut i serieproduktion. Foto: MAN Truck & Bus. Nu ska MAN eTruck rullas ut i serieproduktion. Foto: MAN Truck & Bus.

Nu ska MAN e-Truck börja säljas

Den 30 oktober börjar försäljningen av nya MAN eTruck. Utvalda kunder kommer att få de första exemplaren 2024. Serieproduktionen är planerad att öka 2025.

Inför leveranser av MAN eTruck till kunder, grundade företaget ett eget transportföretag 2022, Loadfox Transport, för att kunna testa fordonet i verklig körning. Sedan början av oktober har de första ekipagen körts mellan de tyska MAN-platserna i München, Dachau, Nürnberg och Salzgitter under ledning av Loadfox. Tjänster till de polska platserna i Krakow och Starachowice kommer att följa.

Parallellt med detta börjar förberedelserna för batteritillverkning på MAN Nürnberg-anläggningen som är på 16 000 kvadratmeter. Från 2025 säger MAN att man kommer att producera upp till 100 000 batteripaket per år i Nürnberg.

Högspänningsbatterierna är i första hand avsedda för den nya MAN eTruck, men även för stadsbussar och turistbussar. Den nödvändiga infrastrukturen är under utveckling. Enligt MAN ska batteriproduktionen skapa 350 nya jobb. Kostnaderna uppgår till cirka 100 miljoner euro.

Hittills har MAN tillverkat batterier i små serier i Nürnberg. Dessa batterier kommer att installeras i de nya MAN eTruck fram till slutet av 2024. Från 2025, när den nya anläggningen står färdig, kommer batterierna från den nya storskaliga produktionen att finnas tillgängliga, skriver Eurotransport.

Om artikeln

Publicerad: 2023-10-12 09:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Batteritillverkning Elektrifiering Ellastbil Klimatomställning MAN eTruck MAN Truck & Bus