Transportföretagen vänder blickarna mot Tyskland som ger 80 procent i investeringsstöd till företag som ställer om till el. Foto: Proffs/arkiv. Transportföretagen vänder blickarna mot Tyskland som ger 80 procent i investeringsstöd till företag som ställer om till el. Foto: Proffs/arkiv.

Transportföretagen vill se mer stöd till elektrifiering

Igår gick Ebba Busch (KD) ut med förstärkt stöd till laddinfrastruktur. Transportföretagen välkomnar dagens besked, men Ebba Busch argumenterar i Dagens Industri (DI) för att detta är det enskilt viktigaste för att möta klimatmålen. Det håller Transportföretagen inte med om och säger att det också behövs ett investeringsstöd.

Det är bra att regeringen satsar på att bygga ut laddinfrastrukturen, fortsätter Transportföretagen.
– Vi ser däremot att elektrifiering behöver ytterligare satsningar för att vi ska ha fler rena och tysta transporter i Sverige, säger Tina Thorsell, samhällspolitisk chef på Transportföretagen.

För att fortsätta möta den gröna omställningen behöver transportsektorn också få ett tillfälligt investeringsstöd för ellastbilar. Idag kostar dessa 2–3 gånger så mycket vilket inte är hållbart i längden.
– I Tyskland får företagen upp till 80 procent av kostnaderna i stöd. För att värna den svenska konkurrenskraften och skynda på den gröna omställningen borde regeringen införa det även här, säger Tina Thorsell i en avslutande kommentar.

Läs hela Ebba Buschs utspel här.

Om artikeln

Publicerad: 2023-09-06 09:27
Kategori: Nyheter
Taggar: Ebba Busch Ellektrifieringsstöd Klimatomställning Kristdemokraterna Laddinfrastruktur Transportföretagen