Helgvila i Danmark kostade 2,5 miljoner kronor

Natten mellan söndag och måndag, den gångna helgen, bestämde sig danska Tungvognscenter Syd för att kontrollera helgvilande chaufförer i Padborg. Som bekant är det förbjudet att hålla den ordinarie veckovilan i lastbilen, vilket många på den danska uppställningsplatsen hade missat. Något som i sin tur inbringade 1,5 miljoner danska kronor till staten i vårt västra grannland.

Föregående helg genomförde danska Tungvognscenter Syd en omfattande kontrollinsats på tullens uppställningsplats i Padborg. Detta efter att ha fått flera indikationer om att lastbilschaufförer använde platsen för att hålla sina veckovilor på.

Polisen, alltså Tungvognscenter, hade under en tid spanat på platsen – vilket ledde fram till den stora kontrollinsatsen under den gångna helgen.

Enligt Tungvognscenter gick kontrollen lugnt tillväga och de flesta chaufförerna förstod att de höll sin veckovila i strid med gällande lagstiftning.

Sammanlagt fick 50 chaufförer böter, samtliga var utländska medborgare. Endast tre lastbilar tillhörde danska åkerier.

Vad kostar det då att bryta mot dessa regler i Danmark?
För chaufförens del kostar det 10 000 danska kronor och dennes arbetsgivare får punga ut med det dubbla. I svenska kronor motsvarar böterna cirka 16 800 respektive 33 600. Det totala bötesbeloppet landade på drygt 2,5 miljoner kronor.

Tungvognscenter skriver i ett pressmeddelande att de allra flesta valde att betala sina böter på plats. De som av någon anledning inte gjorde det, fick se sina lastbilar bli konfiskerade av den danska staten till dess att böterna betalats i sin helhet.

Om artikeln

Publicerad: 2023-09-14 15:49
Kategori: Nyheter
Taggar: Böter Danmark Helgvila Tungvognscenter Syd