"Hösten och vintern kommer bli ett stålbad för många företagare”, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe. "Hösten och vintern kommer bli ett stålbad för många företagare”, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe.

Konkurserna ökade 65 procent i sommar – ingen ljusning i sikte

Det är fortfarande sommar och ytterligare en månad med kraftig konkursökning kan läggas till. Det här året kommer att gå till historien som ett av de tuffare för svenska företag och tyvärr syns ingen ljusning. ”Vår prognos är att ökningen fortsätter så länge vi befinner oss i en lågkonjunktur. Hösten och vintern kommer bli ett stålbad för många företagare”, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe.

Bara under juli konkursade 589 aktiebolag i Sverige vilket är en ökning med 65 procent jämfört med samma månad för ett år sedan. På årsbasis är konkurserna på högsta nivån på 20 år. Detta är tolfte månaden i rad med negativ trend och flertalet stora branscher, däribland detaljhandel, bygg och restaurang, är hårt pressade.

Många branscher har över 40 procent fler konkurser i år jämfört med förra året. Däribland detaljhandeln, hotell och restaurang, partihandel, åkerier, sportaffärer och sporthallar, livsmedelsbutiker och städföretag. Även inom byggbranschen går allt fler bolag i konkurs.
– Detta är stora branscher som representerar många jobb i näringslivet och som tyvärr kan slå hårt mot arbetslösheten via underleverantörer i flera led. Minskad köpkraft hos konsumenterna och höga räntor slår extremt hårt, säger Henrik.

Bara under juli ökade exempelvis detaljhandelns konkurser med 110 procent (från 41 till 86 konkurser), likaså restaurang som ökade med 39 procent (38 till 53 konkurser) samt byggfirmor med 56 procent (32 till 50 konkurser) och åkerierna med 41 procent (78 juli 2022 till 110 juli 2023).

Sett till perioden januari till juli befinner sig konkurserna på högsta nivån sedan Creditsafe började med mätningarna 1999. Hittills i år har totalt 4 486 aktiebolag gått i konkurs – vilket kan jämföras med 3 269 samma period förra året. Det är en ökning med 37 procent.

Två stora byggentreprenörer som omsatte över 1,5 miljarder, gick i graven. Skellefteåföretaget och byggjätten Fastec Sverige blev den i särklass största konkursen denna månad med en omsättning på drygt 1,2 miljarder. Detta följt av Fristad Bygg i Borås med 266 miljoner i omsättning. Båda företagen har brottats med förluster och dålig likviditet och har blivit tvungna att försättas i konkurs. Även den kända snabbmatskedjan Panini har gått i konkurs.

Det råder en mycket tuff byggkonjunktur just nu. Många bolag har både slut på resurser och fått minskade orderböcker och då kan det vara svårt att hitta nya uppdrag i tid.
– Detta drabbar även många företag med kopplingar till byggbranschen, säger Henrik.

Under pandemin mellan 2020 och 2022, startades det nya aktiebolag i raketfart. I år har nyföretagandet minskat kraftigt och under juli registrerades 3 225 nya bolag. Det är 17 procent färre än samma månad i fjol. Antalet nystartade företag är nu tillbaka på samma nivå som 2019.

Om artikeln

Publicerad: 2023-08-09 12:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Åkerikonkurs Creditsafe Företagskonkurs Henrik Jacobsson Lågkonjunktur