Foto: Manecke, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons, genrebild Foto: Manecke, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons, genrebild

Chaufför strandad i Ungern efter olycka – talade inte ungerska

En turkisk lastbilschaufför blev strandsatt på en ungersk rastplats utmed motorvägen efter en olycka eftersom han inte kunde ta reda på vad han skulle göra då han inte talade ungerska.

Den turkiske chauffören som transporterade frukt till Slovakien råkade ut för en olycka på motorvägen M30 i Ungern den 17 maj när lastbilen åkte av vägen.

Efter olyckan ordande polisen med en kran för att lyfta upp fordonet ur diket och sade till föraren att köra till närmaste rastplats och vänta på att ärendet skulle avslutas.

Eftersom lastbilen fraktade känsligt gods som hade skadats i olyckan krävde lagen att lasten förstördes, men föraren som inte talade ungerska hade ingen aning om vad han skulle göra.

När en vän till chauffören hörde talas om olyckan tog han det första flyget från Turkiet till Ungern för att hjälpa till, men han visste inte mer om de procedurer som skulle följas än chauffören själv.

Lösningen kommer tack vare ett turkiskt-ungerskt par som via en icke-statlig organisation med tullförfaranden och varuförstöring kunde ordna ärendet.

Lokalbefolkningen kom med mat och kaffe för att hjälpa.

Efter tio dagar på rastplatsen reparerades lastbilen så att den kunde köras hem med ett särskilt tillstånd, skriver Trans.info.

Ungerska TV-kanalen RTL rapporterade också om händelsen.

Om artikeln

Publicerad: 2023-06-08 09:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Godstransport Lastbil Lastbilsolycka Strandsatt Ungern