Foto: Markus Marcetic/Svevia Foto: Markus Marcetic/Svevia

Vägunderhåll en miljardaffär för Svevia

Från och med den första september startar Svevia 13 nya kontrakt för vägunderhåll. Total handlar det om 14 145 kilometer väg och ett sammanlagt kontraktsvärde på cirka 2,3 miljarder kronor i Sverige, fördelat över fyra år.

Kontrakten för drift och underhåll av det statliga vägnätet kallas basunderhållskontrakt och upphandlas av Trafikverket som har delat in Sverige i 108 geografiska driftområden. Ett kontrakt sträcker sig vanligtvis över fyra år med möjlighet till ytterligare två optionsår.

– Svevia har räknat hem 13 av de totalt 19 kontrakt som Trafikverket gick ut med för den här säsongen. Det gör att vi med råge behåller vår starka ställning som Sveriges ledande entreprenör på drift och underhåll av vägar. Från och med den första september gör vi vägarna säkra och framkomliga i mer än halva Sverige. Vi växer också i Norge där vi i år räknat hem två driftområden, säger Olle Öberg, chef för division Drift, Svevia.

Uppdragen omfattar underhåll och trafiksäkerhetshöjande åtgärder med ständig beredskap året om och dygnet runt. Vintertid handlar det främst om snöröjning och halkbekämpning, under barmarksäsongen utförs löpande vägunderhåll.

– Vi är inte bara Sveriges största vägentreprenör vi ligger också i teknisk framkant när det gäller utveckling av modern teknik för uppföljning av utförda åtgärder. Med modern teknik som ai, avancerade sensorer och breda branschsamarbeten driver vi flera projekt för att öka trafiksäkerheten och minska vår negativa miljöpåverkan. Det här är en framtidsbransch med stora möjligheter till karriärutveckling. Arbetet utförs med frihet under ansvar och tillsammans med proffsiga kollegor, i ett samhällsbärande uppdrag för att säkra resor och transporter i landet, säger Olle Öberg.

De 13 av Trafikverkets basunderhållskontrakt som Svevia räknat hem är: Jokkmokk, Sollefteå, Sundsvall, Edsbyn, Gävle, Södra Roslagen, Kisa, Västervik, Vimmerby, Vetlanda, Linderödsåsen, Österlen samt Norra Bohuslän.

Utöver dessa sköter Svevia vägunderhållet i ytterligare 42 av Trafikverkets driftområden, men även i ett flertal kommuner samt för privata kunder.

Om artikeln

Publicerad: 2023-05-11 12:50
Kategori: Nyheter
Taggar: Ekonomi Svevia Vägunderhåll