CO2-utsläppen från Plannjas externa transporter reduceras med 60 procent. Foto: Marcus Möller. CO2-utsläppen från Plannjas externa transporter reduceras med 60 procent. Foto: Marcus Möller.

Plannja levererar grönare tillsammans med Sandahls Logistik

Efter 40 år byter Plannja logistikpartner till Sandahls Logistik. Det nya samarbetet är en viktig del i Plannjas miljö- och hållbarhetsarbete och berör de cirka 12 800 kollin som levereras till kund per månad. Eftersom många av Sandahls lastbilar drivs på biogas reduceras CO2-utsläppen från Plannjas externa transporter med 60 procent.

Plannja, tillverkare av byggplåtprodukter, levererar 12 800 kollin till cirka 2 200 adresser i Sverige per månad. Sändningarna går främst till återförsäljare i form av bygghandlare och plåtgrossister, men leveranser sker även direkt ut till byggarbetsplatser, både stora byggen och projekt hos privatpersoner.

Nu storsatsar Plannja på att göra sina leveranser grönare och byter logistikpartner till Sandahls Logistik som kan erbjuda flertalet lastbilar drivna av biogas. Omtaget av leveranserna är en viktig del i Plannjas miljö- och hållbarhetsarbete där ett av målen är att minska verksamhetens totala koldioxidutsläpp med 25 procent senast vid årsskiftet 2025/2026. Satsningen rimmar även väl med Plannjas ambition om att löpande se över sina partnerskap och samarbeta med starka aktörer som kan möta Plannjas miljökrav.

Från den 1 maj 2023 kör Sandahls majoriteten av Plannjas leveranser till kunder runtom i landet. Leveranserna sker delvis med Plannja-profilerade lastbilar och delvis med ett urval av Sandahls ordinarie lastbilar. De flesta lastbilar som kör Plannjas leveranser drivs av biogas och är därmed fossilfria. Sandahls rapporterar även leveranssätt till Plannja månadsvis och hur stor andel som går åt på respektive drivmedel (CO2 och gram per ton/km). Beställningar under 1 000 kilo skickas med DHL.

Sandahls Logistik ser sig som branschledande inom minimering av CO2-utsläpp och företagets målsättning är att samtliga av företagets lastbilar ska drivas på fossilfria drivmedel vid 2025 års utgång.

Om artikeln

Publicerad: 2023-05-11 09:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Biogasdrift Byggvaror CO2 Fossilfria transporter Godstransport Klimatmål Lastbilar Miljökrav Plannja Sandahls Logistik